Nadas alanları tarıma kazandırılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba "Türkiye'de yaklaşık 4 milyon hektara ulaşan nadas alanlarını tarımsal üretime kazandırmayı hedefliyoruz"

Haberler 21.03.2018 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Ahmet Eref Fakbaba, Türkiyede yaklak 4 milyon hektara ulaan nadas alanlarn tarmsal üretime kazandrmay hedeflediklerini belirterek, Arazisini 3 yl süreyle bo brakmamay taahhüt eden çiftçilerimizle münavebe esaslarna uygun üretim sözlemesi yaplacak. ifadesini kulland.

Fakbaba, yazl açklamasnda, arazilerin bo kalmasnn önlenmesi, nadasa braklan alanlarn tarma kazandrlmas ve arz aç olan bitkisel ürünlerin üretiminin artrlmas amacyla Bitkisel Üretim Genel Müdürlüü ile Tarm Kredi Kooperatifleri Merkez Birlii arasnda i birlii protokolü imzalandn bildirdi.

Protokol kapsamnda hayata geçirilecek ve sözlemeli üretim modelinin esas alnaca projeyle Türkiyede yaklak 4 milyon hektara ulaan nadas alanlarn tarmsal üretime kazandrmay ve bu alanlarda ilk etapta arz aç olan baklagil üretiminin artrlmasn hedeflediklerini vurgulayan Fakbaba, öyle devam etti:

TARIMA KAZANDIRILACAK

Proje kapsamnda, çeitli nedenlerle nadasa braklan bölgelerde, arazisini 3 yl süreyle bo brakmamay taahhüt eden çiftçilerimizle münavebe esaslarna uygun üretim sözlemesi yaplacak. çiftçilerimiz, kullandracamz sertifikal tohumlarla alm garantili üretim yapacaklar. Bu çerçevede dane baklagiller ve baklagil yem bitkileri tohumlarnn yüzde 50si, hububat tohumlarnn ise yüzde 100ü Bakanlmzca hibe edilecek.

Fakbaba, çiftçilerin sözlemeli modelle üretecei bu ürünlerin ekimden hasada kadar tüm üretim süreçlerinin kontrol edileceine dikkati çekerek, elde edilen ürünlerin, Tarm Kredi Kooperatifleri tarafndan satn alnacan aktard.

BÖLGEDE PLOT çALIMA

Projenin bu ylki pilot uygulama çalmasn Orta Anadolu Bölgesindeki 9 ilde (Aksaray, Karaman, Kayseri, Krehir, Konya, Nevehir, Nide, Sivas, Yozgat) nadasa braklan yaklak 50 bin dekar alana nohut ekimi yaparak balattklarn belirten Fakbaba, unlar kaydetti:

Yaptmz deerlendirmelerde ilk etapta nohutla programa balamay uygun bulduk. Önümüzdeki sene dier baklagil ürünlerini de programa dahil etmeyi planlyoruz. Programa, klk ekim döneminde ise hububat ve yem bitkileriyle devam edeceiz. Bu yl elde edeceimiz 5 bin ton civarndaki nohut, Milli Savunma Bakanl ile yaptmz i birlii protokolü çerçevesinde Türk Silahl Kuvvetlerinin ihtiyac için kullanlacak.

Fakbaba, nadas alanlarnn üretime kazandrlmas projesini ilerleyen yllarda bölge baznda hzla yaygnlatrmay planladklarn bildirdi.

Ana Sayfaya Git