"Nefes kredisi"ne 18 bin başvuru

TOBB'un öncülüğünde KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için hayata geçirilen "Nefes Kredisi" projesine şu ana kadar 18 bin civarında işletmenin başvurduğu bildirildi.

Haberler 25.01.2017 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Denizbank KOB Bankacl Grubu Genel Müdür Yardmcs Murat Kulaksz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) öncülüünde KOBlerin finansmana eriimini kolaylatrmak için hayata geçirilen Nefes Kredisi projesine 18 bin civarnda iletmenin bavurduunu söyledi.

Kredi Garanti Fonu (KGF) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Kulaksz, KGFnin kefaletiyle TOBBun öncülüünde geçen yl aralkta hayata geçirilen ve DenizBank ile Ziraat Bankas tarafndan yürütülen Nefes Kredisi projesine KOBlerin talep gösterdiini ifade etti.

letmelere verilen nefes kredisinde faiz oranlarnn normalden çok daha düük olduunu belirten Kulaksz, Bu sistem, TOBB ile bal odalar ve borsalarn mevduatlarn piyasa faizinin altnda bir vadeli hesap mevduatna balayp daha düük maliyetli kredi vermek üzerine kuruldu. KOBler sektörde ortalama yüzde 15 ile 17 arasnda faiz oranyla kredi kullanrken bu projede yllk 9,90 oranyla kredi kullanyorlar. Aylk faiz oran da yaklak 0,83e denk geliyor. 2,5 milyar lira DenizBank 2,5 milyar lira da Ziraat Bankas olmak üzere toplamda 5 milyar liralk kredi kullandrlacak. Toplamda yaklak olarak 80 bin KOBye kullandrlmas planland. u ana kadar iki bankaya bavurunun toplam rakam 18 bin civarnda. Bavurular hzla devam ediyor. diye konutu.

- Bütün KOBlerin bavurmalarn istiyoruz

Kulaksz, iletmelerin bavurularna ayn gün içinde cevap verildiini vurgulayarak, Bavuru için fazla evrak gerekmiyor. Kredi kullanrken sadece 250 lira dosya masraf var. Türkiyedeki bütün KOBlerin bavurmalarn istiyoruz. dedi.

Ticari sicil affnn gündemde olduunu ve yürürlüe girdii takdirde müracaatlarda artlarn olacan dile getiren Kulaksz, DenizBank olarak nefes kredisinde normal kredi verme kriterlerinin dnda daha yapc ve daha fazla KOBnin faydalanmas üzerine sistem gelitirdik. Hatta vergi ve SGK borcu olan KOBler, kulland kredinin yüzde 20sini geçmemek kaydyla aldklar krediyle bu borçlarn ödeyebiliyorlar. Bizim için önemli olan daha fazla KOBlerin bu krediden faydalanmas. ifadelerini kulland.

Kulaksz, Türkiyedeki firmalarn yüzde 99unu oluturan 3 milyon civarndaki KOBnin desteklenmesi gerektiini belirterek, unlar kaydetti:

KOBlerin bilgilendirilmesi, onlarn olanaklardan faydalandrlmas DenizBank olarak en öncelikli konularmzn banda geliyor. KOBler ekonominin can damar. Firmalarn yüzde 99unu oluturan KOBlerin Türkiyedeki toplam kredilerden ald pay yaklak yüzde 24. Niye böyle? çünkü KOBler finansmana ulaamyorlar. Uygun maliyetli finansmana daha zor ve kstl imkanlarla ulayorlar. Dolaysyla bankalarn bu konuda inisiyatif almas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git