Nihayet bitiyor!

ŞIRNAK'ta, adı sık sık terör olaylarıyla gündeme gelen Şırnak-Cizre arasında yapılan ve bir kısmı Cudi Dağı'na açılan tünellerden geçen duble yolun yapımı tamamlanmak üzere. Haziran ayında trafiğe açılması beklenen yolla 45 dakika olan Şırnak-Cizre arasındaki uzaklık, 15 dakikaya inecek. 1997'de ihalesi yapılan yolun yapım sürecinde, 4 Cumhurbaşkanı, 7 Başbakan, 16 Ulaştırma Bakanı ve 11 Vali görev yaptı.

Haberler 03.03.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnak ile Cizre ilçesinin balantsn salayacak olan ve Kasrik Deresi üzerinde 21 yldan bu yana yapm devam eden karayolunun tamamlanmas için çalmalar devam ediyor. Cizre Barajnn tamamlanmas ile bölgedeki karayolu ve birçok köyün sular altnda kalacak olmas nedeniyle 1997 ylnda ihalesi yaplan ve o günden beri çalmalarn devam ettii yeni rnak-Cizre karayolunun yapm çalmalarnda sona yaklald. Youn bir ekilde devam eden yol yapm çalmasnda 38 kamyon, 12 ekskavatör, 4 lastikli kepçe, 1 dozer, 2 greyder, 2 silindir, 1 delici rok ve 1 kepçe kullanlyor, 110 personel görev yapyor.

TÜNELLERE EHTLERN ADI VERLD

PKK terör örgütü mensuplarnn geçi güzergh olan Cudi Dandaki yol yapm antiyesi ise inaat sürecinde birçok kez teröristlerin saldrsna urad. antiyeye saldrarak yol yapmn engellemeye çalan PKKl teröristler, buradaki i makinelerini de atee verdi. Saldrlara ramen devam eden çalmalarda, çalayan mevkiinde balayan ve kizce köyü yaknlarnda son bulan biri 700, dieri 800 metre uzunluunda iki tünel ve 360 metre uzunluunda bir viyadük yaplyor. Cudi Dann altndan geçen karayolunun güvenliini salarken, 1 Ekim 2017de PKKl teröristlerin saldrs sonucu ehit olan Jandarma Yüzba Mustafa Erdal ve Güvenlik Korucusu Dündar Pagenin isimleri de güvenliini saladklar tünellere verildi. Babakan Binali Yldrmn talimat ile ehitler Erdal ve Pagenin isimlerinin yazl bulunduu tabelalar, Cudi Da altndan geçen tünellerin giriine asld.

BABAKAN, IRNAK ZYARET SIRASINDA MÜJDEY VERMT

17 Kasm 2017de rnaka sürpriz bir ziyaret gerçekletiren Babakan Yldrm, Cizre-rnak Karayolunun 2018 ylnda açlacann müjdesini vermiti. Babakan Yldrm, Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanl yapt 30 Nisan 2013te Cudi Dana gelerek, yeni yoldan rnaka geçen ve Cudi Dana çkan ilk bakan olmutu.

rnak oförler ve Otomobilciler Odas Bakan Muhyettin Caner, 37 kilometrelik yolun bitirilmesini beklediklerini belirterek, Yetkililerden bu yolun bir an önce bitirilmesi için ricada bulunuyoruz. Eski yol kötü olduu için her gün trafik kazalar meydana geliyor. 1-2 ay önce bu yolda meydana gelen bir trafik kazasnda ayn aileden 4 kii hayatn kaybetmiti dedi.

PKK çOK SAYIDA SALDIRI DÜZENLED

21 yldan bu yana devam eden yol çalmalar, birçok kez PKK terör örgütünün saldrlarna maruz kald. Yol yapmnda çalan çok sayda aracn atee verildii saldrlarda, zaman zaman yola bombal tuzaklamalar da yapld. 2 Mays 2010da antiyeyi basan PKKllar, bekçileri etkisiz hale getirdikten sonra yakt tank ve araç yakt depolarna cep telefonlu el yapm bomba tuzaklad. Sürücülerin fark etmesi ile facia son anda önlendi. 23 Temmuz 2011 tarihinde antiyeyi basan PKKllar 3 dozeri atee verdi. 9 Ekim 2011 gecesi antiyeye baskn düzenleyen PKKllar, bir i makinesini atee verdi. 30 Austos 2012de yine antiyeyi basan PKKllar, 1 arac atee verdi, 1 çalan kaçrd. Kaçrlan kii daha sonra serbest brakld. 20 Austos 2015te PKKllar tarafndan yaplan saldrda 30 araç ve i makinesi atee verildi. Saldr sonras yol çalmalar yaklak bir yl durdu. 1 Ekim 2017de PKKl teröristlerin düzenledii saldrda Yüzba Mustafa Erdal ile Güvenlik Korucusu Dündar Page ehit olurken, 4 güvenlik korucusu da yaraland.

AKDENZ, RAN VE AZERBAYCANA BALANACAK

Yolun trafie açlmas ile birlikte rnak ve Cizre arasndaki uzaklk 45 kilometreden, 37 kilometreye, seyahat süresi ise 45 dakikadan 15 dakikaya düecek. Daha güvenli olacak yolun tamamlanmas ile standartlara uymayan eski yola göre kaza oranlarnn da en aza inmesi hedefleniyor. Öte yandan, rnak-Cizre ve rnak-Van yollarnn bitirilmesi ile birlikte Karadeniz Bölgesi, Irak ve Suriye snrna; Akdeniz Bölgesi de ran ve Azerbaycana balanacak.

Ana Sayfaya Git