Nohut çeşiti arttı

GAPTAEM tarafından geliştirilen ve önümüzdeki yıllarda çiftçilere dağıtılacak olan "Ubet" isimli tescilli nohut tohumu hem verimiyle hem lezzetiyle yüzleri güldürecek.

Haberler 09.06.2018 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada GAP Tarmsal Aratrma Enstitüsü Müdürlüü (GAPTAEM) tarafndan gelitirilerek tescillenen nohut çeidi, dekarda 400 kilogram verimiyle ekonomiye büyük katk sunacak.

Bölge ürünlerinin verimlilii ve çeitliliine katk sunmak amacyla çalan GAPTAEM mühendislerinin, 10 yl akn süredir yürüttüü aratrma sonucu yeni bir nohut çeidi gelitirildi.

Tescili yaplarak Ubet ismi verilen yeni çeit, verimi dekar bana 400 kilograma çkaracak.

GAPTAEM Müdürü brahim Halil çetiner, çok geni bir tarmsal alana sahip olan Güneydou Anadolu Bölgesinde tarmsal sorunlarn çözümüne yönelik çalmalar yürüttüklerini, çiftçilere yönelik eitim programlar düzenlediklerini anlatt.

Kurum olarak bugüne kadar çok sayda bitki çeidi gelitirdiklerini ve tescilini yaptklarn belirten çetiner, gelitirdikleri tohum çeitleriyle bölgenin tarmna büyük katk sunduklarn ifade etti.

çetiner, slah çalmalarnn uzun soluklu iler olduunu vurgulayan çetiner, Ubet ismini verdikleri yeni bir nohut çeidinin tescilinin yapldn kaydetti.

Yeni çeidin üstün özelliklere sahip olduunu vurgulayan çetiner, öyle devam etti:

Hem verim olarak daha üstün, dekar bana 400 kilograma kadar verim veriyor, hem de mutfak deeri anlamnda lezzetli ve ksa sürede pime özelliklerine sahip. Bir çeit tescil edilirken bölgedeki dier tescilli çeitlerden daha üstün özelliklere sahip olmas artyla tescilleniyor. Ubet çeidimiz de daha üstün özelliklere sahip olduu için tescil edildi. nallah yeni çeidimizi gelecek yllarda çiftçiye ulatrmay hedefliyoruz

çetiner, bölgede sertifikal tohum bulmann zorluuna deinerek, nohut slah çalmalarmz devam ettiini ve bu kapsamda 5 çeidin daha tescili için çaltklarn söyledi.

Son yllarda sertifikal tohum azl nedeniyle üreticilerin nohut ve mercimek üretimi yapmaktan vazgeçtiini anlatan çetiner, Yeni nohut çeidimizin bölgemizin özellikle kuzeyinde tercih edileceini düünüyoruz. Ubet sayesinde nohut ithalatnn da önüne geçmeyi amaçlyoruz. Ülkemizde ekilen nohut çeitlerinin verimini artrrsak, ithalatmz azalacaktr. dedi.

- Hastalklara kar daha toleransl

Islah projesini yürüten yüksek ziraat mühendisi Mahmut Gayberi de nohut ve mercimek çeitleri üzerinde slah çalmalar yürüttüklerini belirtti.

Özellikle bölgenin tarm artlarna uyum salayabilen ürünler gelitirmeye çaltklarn aktaran Gayberi, Gelitirdiimiz Ubet nohut çeidimiz hastalklara kar daha toleransl ve tane büyüklüü ile ön plana çkmaktadr. Normal nohut çeitlerinin 100 tanesi 40-45 gram gelirken, Ubet çeidimizin 10 tanesi 49-50 gram gelmektedir. Yine 9 milimetrelik elekte elendiinde, nohudun yüzde 31-35i elekte kalmaktadr. Bu rakamlar normal nohut çeitlerine göre çok yüksektir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git