Nohut ekimi arttı!

Son yıllarda devletin verdiği destek ve yeni çeşitlerin çiftçinin hizmetine sunulması sayesinde Diyarbakır'da nohut ekim alanlarında ciddi artış yaşandı.

Haberler 17.08.2018 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda son yllarda devletin verdii destek ve yeni çeitlerin çiftçinin hizmetine sunulmas sayesinde nohut ekim alanlarnda ciddi art oldu.

Yaplan slah çalmalarnda, yüksek verimli, hastala ve soua dayankl, makineli hasada uygun yeni çeitlerin çiftçinin hizmetine sunulmas ve devletin verdii destek sayesinde Diyarbakrda nohut ekim alanlarnda ciddi art yaanmasn salad.

çiftçi kayt sistemine (çKS) göre, 3 yl önce yaklak 18 bin dekar alanda nohut üretimi yaplan ilde, bu yl 151 bin dekar akn alanda ekim gerçekleti.

Geçen yl 13 bin 110 ton nohut üretimi yaplan kentte, bu yl çKS verilerine göre yaklak 27 bin tonluk üretim gerçeklemesi öngörülüyor.

- Nohut tarm çok karl hale geldi

Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AA muhabirine yapt açklamada, son zamanlarda nohutla ilgili yaplan çalmalarla özellikle zararllara ve hastalklara dayankl çeitlerin gelitirilmesiyle yüksek verim elde edildiini aktard.

çiftçinin yeni çeit tohumlar ekmesiyle dekar bana ortalama 300-400 kilogram verim almaya baladn belirten Atalar, öyle konutu:

Nohutun iyi para etmesi ve verimin iyi olmas sayesinde çiftçi nohuta yöneldi. Bakanlmz bakliyat ekim alanlarnn gelitirilmesi için ciddi destekler salamaya balad. Bu yl itibariyle nohutta prim desteinde kilogram bana 50 kuru destek ödeniyor. Dekar bana 18 lira mazot-gübre destei de veriliyor. Sertifikal tohum destekleriyle beraber bir dekar alandan ortalama 300 kilogram verim alan bir üreticinin dekar bana 180 lira civarnda bir destek salanyor. Bütün bunlar bir araya geldiinde nohut tarm çok karl hale geldi.

limizde nohut üretiminde ciddi bir art söz konusu. diyen Atalar, 2015te yaklak 18 bin dekar civarnda olan ekim alannn bu yl 151 bin dekar civarna ulatn, bunun sevindirici olduunu aktard.

- çiftçi nohuta yöneldi

Ergani ilçesinin Yeniköy köyünde çiftçilik yapan Onursal Turgut da bu yl 280 dekar alanda nohut ekimi gerçekletirdiini söyledi.

Yaklak 5 yl önce geleneksel nohutlarn ekildiini, bunlarn dekara 90-100 kilogram verim verdiklerini anmsatan Turgut, slah edilen çeitlerle dekara 180-240 kilogram verim elde edildiini, hatta az da olsa bu verimin üstüne de çkldn belirtti.

Turgut, öyle devam etti:

Yeni cins tohumlarndaki yüksek verim, yüksek boylu olmasndan dolay elle toplama yerine biçerdöverle hasadn yaplabilmesi, buday ve dier hububat ürünlerine göre daha düük maliyetli olmas ve geçen yl nohuttaki yüksek fiyat dolaysyla çiftçi nohuda yöneldi. Nohut, buday, arpa ve dier ürünlere göre 2-3 kat daha fazla kar marj getirdii için çiftçiler olarak nohuda yüklendik.

Yeniköy Muhtar Enver Yalçn da daha önce ayçiçei ve dar ekimi yaptn, ara sra nohut ektiini fakat hastalklara kar dayanksz olduundan zarar ettiklerini söyledi.

Geçen yl kendisine önerilen yeni cins tohumu 30 dekarda deneme amaçl ektiini ve yüksek verim elde ettiini ifade eden Yalçn, Masraf olmad için nohuta yöneldik. Nohut bizim için her eyden daha iyidir. Sahip olduum 250 dönüm arazinin 200 dönümüne nohut ektim. diye konutu.

Ana Sayfaya Git