Noter sorumlu!

Yıllardır hayâlini kurduğu aracı satın alan vatandaş hayatın şokunu yaşadı. Aracın çalıntı olduğunun ortaya çıkmasıyla kahrolan vatandaş soluğu mahkemede aldı. Tam 10 senedir süren davaya son noktayı koyan Yargıtay 3. Hukuk Dâiresi, sahte kimlikle araç satılmasında noteri kusurlu buldu. Emsâl kararla birlikte sahte kimlikle yapılan satışlarda zararı noter ödeyecek.

Haberler 17.08.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özel sektörde çalan bir vatanda, yllarca maandan artrd birikimle araç almak istedi. 30 Aralk 2010 günü kendisini R.O. olarak tantan kiinin otomobili için 17 bin 500 liraya anlaarak Noterden arac satn ald.

Bir süre sonra, Trafik Denetleme ubesi ekiplerince yaplan yol denetiminde durdurulan aracn çalnt olduu ortaya çknca hayatnn okunu yaayan vatanda mahkemenin yolunu tuttu. Aracn emniyet tarafndan balanarak elinden alndn, sahte kimlik düzenlenmek suretiyle aracn kendisine satldn, bu hususta savclk tarafndan soruturma balatldn sahte nüfus cüzdan ile ilem yapan daval noterin kusurlu olduunu öne sürdü. Davac, noterin gerekli dikkat ve özeni göstermediini, kendisinin zarara uramasna sebebiyet verdiini ileri sürerek; fazlaya ilikin haklar sakl kalmak kaydyla, araç sat bedeli olarak ödenen 17 bin 500 lirann araç sat tarihi olan 30/12/2010 tarihinden itibaren ileyecek en yüksek mevduat faizi ile birlikte davaldan tahsiline karar verilmesini talep etti. Asliye Hukuk Mahkemesinde savunma yapan dvl noter ise, satcnn ibrz ettii nüfus cüzdanndaki bilgilerin, bilgisayar sistemi üzerinden nüfus kaytlar ile karlatrldn, ibrz edilen nüfus cüzdannn sahte olduunun çplak gözle fark edilemediini öne sürdü.

NOTER SORUMLU TUTULDU

Mor kta yaplan güvenlik kontrolünde de üpheli bir durumun olmadnn görüldüünü, sahte kimliin ifl kabiliyetinin bulunduunu, üçüncü kiinin ar kusuru ile illliyet bann kesildiini, kendisine kusur atfedilemeyeceini savunarak, davann reddini istedi. Mahkeme, sat srasnda kullanlan nüfus cüzdan aslnn temin edilemedii, fotokopi belge üzerinde de ifal kabiliyeti yönünden bilirkii incelemesi yaplamayaca, bu sebeple davalnn sorumluluuna gidilemeyecei gerekçesiyle, dvnn reddine karar verdi. Dvcnn temyiz ettii karar Yargtay 3. Hukuk Diresince 2014 senesinde bozuldu.

Yeniden yaplan yarglamada, mahkeme, sahte belge ile sistemde bulunan bilgilerin birebir örtütüü, dvl noterin dikkat ve özen yükümlülüünü yerine getirdii gerekçesiyle, reddine karar verdi. Karar davac madur yine temyiz etti. Yargtay 3. Hukuk Diresi emsl nitelikte bir karara imza att. Kararda, noterlerin yapt ilemler bakmndan söz konusu ilemin gerei gibi yani, özen yükümlülüüne uygun ekilde yerine getirmi olsayd, zarar olumayacakt denilebiliyorsa noterin sorumlu olaca hatrlatld.

Ana Sayfaya Git