Nükleer Düzenleme Kurumu oluşturuldu

OHAL kapsamında yeni kararname yayımlandı. Kararname ile Nükleer Düzenleme Kurumu oluşturuldu.

Haberler 10.07.2018 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nükleer Düzenleme Kurumunun Tekilat ve Görevleri ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) kuruldu.

Söz konusu 702 sayl KHK, Resmi Gazetenin mükerrer saysnda yaymland.

Buna göre, ilgili KHK ve dier mevzuatla verilen görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak üzere, nükleer enerji sektöründeki faaliyetler ile radyasyonla ilgili tesis ve faaliyetleri düzenlemek ve denetlemek amacyla NDK kuruldu.

Cumhurbakannca belirlenen bakanlkla ilikili Kurum, kamu tüzel kiiliini haiz, idari ve mali özerklie sahip bir yapya sahip olacak.

Nükleer Düzenleme Kurulu ile Bakanlktan oluacak Kurumun merkezi Ankara olacak. NDKnin düzenleyecei faaliyet, konu ve alanlar ile Kurumun görev ve yetkileri Cumhurbakannca belirlenecek.

Nükleer Düzenleme Kurulu, biri bakan ve biri ikinci bakan olmak üzere toplam 5 üyeden oluacak. Kurulun üyeleri Cumhurbakannca atanacak. Cumhurbakan atama ile birlikte, bakan ve ikinci bakan görevlendirmi olacak.

NDK Bakanl ise iki bakan yardmcs ve hizmet birimlerinden oluacak. Bakanlk tekilat yaps, bakanlk ve bakann görev ve yetkileri, yetki devri, bakan yardmclar ile daire bakanlarnn atanma usul ve artlar, Cumhurbakanl tarafndan yürürlüe konulan yönetmelik ile düzenlenecek.

Nükleer Düzenleme Kurumu oluturuldu

Kurum personeli, bu KHK ile düzenlenen hususlar dnda 657 sayl Devlet Memurlar Kanununa tabi olacak. NDK Bakan ve Kurul üyeleri, söz konusu KHKnin yürürlüe girmesinden itibaren 2 ay içinde atanacak.

KHK ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna (TAEK) yaplan atflar NDKye yaplm saylacak. NDK, nükleer enerji alannda yetkilendirme, denetim ve koordinasyonun salanmasndan sorumlu olacak.

KHK ile nükleer düzenleme ve nükleer alanda Ar-Ge çalmalar ile görevli bulunan TAEKin bu fonksiyonlar NDK ile paylatrlacak.

KHK kapsamnda Türkiyenin taraf olduu Nükleer Güvenlik Sözlemesi yannda, AB lerleme Raporlar, Uluslararas Atom Enerjisi Ajans INIR Misyon Raporu ve 10. Kalknma Plannda nükleer alanda bamsz bir düzenleme kurumunun kurulmas ve bu sektörde yetkili düzenleyici kurulu ile bu alanda çalma ve uygulamalar yapan kurulular ayrtrlm olacak.

Öte yandan söz konusu KHK ile NDKnin kendisine verilen görevleri yerine getirirken ihtiyaç duyaca her türlü teknik destek, analiz, danmanlk, denetim, eitim ve sertifikalandrma gibi hizmetleri yapmas amacyla paylarnn en az yüzde 51i Kuruma ait olan Nükleer Teknik Destek A (NÜTED A) adl ile bir anonim irket kuruldu.

Ana Sayfaya Git