Nusaybin modern bir kente dönüştü

Mardin’in Nusaybin ilçesinde geçtiğimiz senelerde terör örgütü PKK tarafından kazılan hendekler yüzünden talan edilen ilçe arık batının modern ilçelerine örnek oluyor. Nusaybin ilçesinde yapılan çalışmalar dronla görüntülenirken eski ve yeni görüntülerde bir ilçenin görevlendirme yapılan belediye ile terörden turizme açılan en güzel örneklerden biri olarak nitelendiriliyor.

Haberler 21.05.2018 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl tarafndan görevlendirme yaplan Nusaybin Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Ergün Baysal 2 yl içinde ilçedeki enkazn izlerini hazrladklar projeleri hayata geçirerek ilçeyi modern görünümüne kavuturdu. lçe merkezinde bulunan ve yllardr ihmal edilen Cumhuriyet Meydannda, belediye fen ileri müdürlüü tarafndan balatlan yeni meydan yapm çalmalarnda sona gelindi. Proje kapsamnda ekipler, peyzaj alanlar, aaç alt oturma birimleri, yeil alanlar oluturarak vatandan huzurla aileleri ile gezebilecei alanlar ina etti. Yol ve kaldrmlar yeniden düzenlenerek cadde ve meydan ferah bir hale getirildi. Cumhuriyet meydan trafie kapatlrken, zemin bazalt plakalarla kapland ve aydnlatma, peyzaj alanlar oluturularak tören alanna kuru havuz kuruldu. Yeil alanlarn oluturulduu meydanda, oturma banklarnn yan sra aaç alt oturma birimlerinin de kurulumlar devam ediyor.

Demiryolu Islah Projesi kapsamnda uzun yllar ihmal edilen tarihi Berlin-Badat Demiryolunun son istasyonu olan Nusaybin sahas yllar sonra onarld. Belediye ekipleri tarafndan temizlen tren yolu, görüntü kirlilii ile insan ve çevre salna zarar veren her türlü atklardan arndrld. Yaplan bu çalmalar ile vatandalarn rahat nefes alabilecekleri bir ortam oluturuldu. Temiz bir yaam alan oluturulan demiryolunda aaçlandrma çalmalar yaplarak yeil alanlar oluturularak oturma banklar, çevre dostu teknolojilerden solar arj banklar, tasarruflu ve estetik aydnlatmalar ile çöp kutular eklendi. Uzun yllardr çalma yüzü görmeyen ve özellikle estetik aydnlatma sistemi sayesinde gece görkemli bir görünüme kavuan demiryolu vatandalarn büyük beenisini toplamay baard.

Tüketen deil, üreten belediye

Nusaybin belediyesi Baraj Yolu üzerinde 2010 ylnda 5 bin metre kare alan üzerinde kurulan fidanlkta Nusaybinin iklim artlarna uygun aaçlar akasya, çnar, çam, okaliptüs, palmiye, süs bitkileri ve fidanlar bata olmak üzere 60a yakn tür yetitiriyor. Üretim mevsiminin balamasyla beraber fidanlk çalanlar tarafndan tohumla üretim çalmalar balad. Bu çalmalar kapsamnda yeni tüpler için toprak hazrl, yaban ot temizlii, mevsime uygun tohum ekimi ve boylu fidanlarn budama çalmas yaplyor. çalmalarnda hiçbir kimyasal ilaç, gübre ve katk maddesi kullanlmayan fidanlkta yetitirme ortam için toprak, ahr gübresi, kum ve çakl karmyla hazrlanyor. Öte yandan Mardin Büyükehir Belediyesi i birlii ile orta refüjde palmiye aaçlandrmas yaplarak özellikle sürücülerin ikayetçi olduu ve yllarca sahipsiz kalan, bakmszlktan neredeyse kullanlamayacak hale gelen Mardin Yolun ana balant yolunda asfalt serimi sonras aaçlandrma çalmalar vatandalardan tam not ald.

TOKde sona gelindi

lçenin tüm cadde ve sokaklarnda hummal çalmalar sürerken teröristlerin evsiz brakt binlerce terör maduru aile için yaplan ve tamamlanmak üzere olan TOK konutlarna geçmek üzere artk gün sayyor. Nusaybin esnaf ve yatrmclar içi çkarmak, kepenk kapatmak yerine daha çok üretim ve kazanm için yeni yatrmlar için projeler tasarlayarak KOSKEB destekleri için bavurularn sürdürüyor.

Ana Sayfaya Git