O Hile Bitti!

Yumurtaya "organik" ya da "serbest gezen tavuk" gibi yetiştirme metodunun damgalanması uygulaması pazartesi gününden itibaren başlayacak.

Haberler 15.04.2018 - 01:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanlnca, 2014 ylnda Türk Gda Kodeksi Yumurta Tebliinde yaplan deiiklikle dorudan insan tüketimine veya gda sanayisinin kullanmna sunulan A snf yumurtalar için damgalanma art getirildi. Bu kapsamda, yumurtalarn iletme ve kümes numaras yumurta kabuuna damgalanmaya baland.

Geçen zamanda yumurta etiketlerinde yer alan organik yumurta, köy yumurtas, doal yumurta, serbest gezen tavuk yumurtas gibi farkl ifadelerin hem tüketiciyi yanltt hem de üreticiler arasnda haksz rekabete yol açt belirlendi.

Üretici ve tüketicilerden çok sayda ikayet gelmesi üzerine harekete geçen Bakanlk, 24 Kasm 2017deki tebli deiikliiyle yetitirme metodu kodunun iletme ve kümes numarasyla birlikte yumurta kabuuna damgalanmas zorunluluunu getirdi. Böylece, AB uygulamalarna da uyum saland.

letmeler açsndan tannan geçi süreci 16 Nisanda dolacak. Pazartesi gününden itibaren market raflarnda yer alacak yumurtalarda yetitirme metodu kodu yer alacak.

Uygulama göre, A snf yumurtada yetitirme metodu kodu, iletme ve kümes numaras kolayca görülebilir, okunakl ve en az 2 milimetre yükseklikte olacak ekilde yumurta kabuuna damgalanacak.

- Kodlarn anlamlar

Yumurta yetitiricilii 4 grup altnda toplanrken, yetitirme metodu kodu, iletme ve kümes numaras önüne belirlenen rakamlarla kodlanacak.

Buna göre, 0 kodu organik yetitiricilik, 1 kodu free range (açk dolama eriim) yetitiricilik, 2 kodu kümeste kafessiz yetitiricilik, 3 kodu da kafesli yetitiricilik için verilecek.

Örnein, Ankarada organik yumurta yetitiricilii yapan bir iletme için 0TR060000060000-01 damgas baslacak.

Pazartesi gününden itibaren, yetitirme metodu kodu, iletme ve kümes numaras yazlmam A snf yumurtalar toptan veya perakende olarak sata sunulamayacak. Tüketicileri bilgilendirme adna yetitirme metodu kodu, yumurtann etiket bilgilerinde 0: Organik yetitiricilik eklinde açklanacak.

Uygulamann balamasyla tüketiciler, aldklar yumurtann yetitirme metodu hakknda çok açk bilgi sahibi olacak.

- Yumurta kodu denetimleri balyor

Bakanlk yetkililerince pazartesi gününden itibaren bu kapsamda denetimler yaplacak. letmelerin yan sra marketlere de denetime gidilecek. Bakanlkça, market raflarndaki yumurtalarn kodlarna ve iletmelerdeki yetitirme koullarna baklarak, kod numarasyla uyum aranacak.

Ana Sayfaya Git