O kişilerin borcu silinecek!

Gelir testine başvurulduğunda hane içinde kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden az olanların geçmişe dönük tüm borçları silinecek.

Haberler 03.12.2016 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GSS tescili yaplm olup da hiç gelir testine bavurmayanlar için gelir testi yaptrmalarna imkn salamak üzere 4 ay süre tannd. 1 Eylül 2016 tarihinde balayan süre normalde 31 Aralkta sona erecek. Fakat 31 Aralk Cumartesi gününe denk geldii için 2 Ocak 2017 tarihine kadar bavuru yaplabilecek.

Gelir testi yaptrmam olan kiiler u an Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) en yüksek prim üzerinden borçlu görünüyorlar. 2016 yl için en düük prim aylk 65.88 lira iken, en yüksek prim 395.91 liraya ulayor. Gelir testine bavurulduunda, hane içinde kii bana düen gelir hesaplanacak. Bu hesaplama sonucunda kii bana gelir asgari ücretin üçte birinden (549 TL) az olanlarn geçmie dönük tüm borçlar silinecek. Bir ite çalmaya balayncaya ya da gelir düzeyinde deiiklik oluncaya kadar GSS primleri Hazine tarafndan karlanacak.

Kii bana geliri bin 647 lira ile 3 bin 294 lira arasnda olanlarn geçmi prim borçlar aylk 395.91 liradan 197.71 liraya indirilecek. Bu kiiler, bundan sonraki aylarda da yeni tutar üzerinden prim ödemeye devam edecekler.

Daha önce öyle bir durum söz konusu idi. Hane içinde kii bana geliri asgari ücretin iki katndan (3 bin 294 liradan) fazla olanlar, Nasl olsa en yüksek tutar üzerinden prim ödeyeceim diyerek gelir testine girmiyordu. Ödenmeyen prim borçlar da en yüksek tutar üzerinden da gibi birikiyordu.

LK TAKST UBATTA

imdi bu kesime önemli bir avantaj salanyor. Gelir testine girdiklerinde kii bana gelirleri 3 bin 294 lirann üzerinde çkan kiilerin geçmie dönük borçlar aylk 395.91 liradan deil, 197.71 lira üzerinden hesaplanacak. Gelir testini yaptklar tarihten sonra ise aylk 395.91 lira prim ödeyecekler. Geçmi borçlar yar yarya azalacak.

Gelir testini yaptrdktan sonra da 31 Aralk 2017 tarihine kadar sosyal güvenlik il müdürlüüne veya sosyal güvenlik merkezine bavurulacak. Pein ödemeler veya ilk taksit ödemeleri en geç 28 ubat 2017 tarihine kadar yatrlacak.

STEE BALI SGORTA SEçENEN DKKATE ALIN

Kii ba geliri 3.294 lirann üzerinde olanlar bundan sonra her ay 395.91 lira ödemek yerine istee bal sigortay tercih edebilirler. stee bal sigortay seçtiklerinde ödeyecekleri aylk prim 131 lira artarak 527.04 liraya yükselecek. Buna karlk, hem salk hizmeti alacaklar, hem de ileride emekli olma hakk elde edecekler.

Geçen yl 1 Kasm öncesinde verilen vaatler çerçevesinde okulu bitirdikten sonra ie giremedikleri için binlerce liralk prim borcu biriken gençler nefes ald. 14 Nisan 2016 tarihi itibaryla 25 yan doldurmam kiilerin GSS prim borçlar bir defaya mahsus silindi. O tarihte ya 25ten büyük olanlarn ise 25 yana kadar olan borçlarnn tahsilinden vazgeçildi. Örnein 14 Nisanda 27 yanda olan bir gencin borçlarnn 25 yana kadar olan ksm silindi. 25 yandan sonraki ksm ise ödemeleri gerekiyor.

GELR TESTN SZKEN YAPMANIZ MADUR OLMANIZI ÖNLEYECEKTR

GSS primlerini ödemedikleri için borçlu hale gelenler, bir ie girdikten sonra GSS prim borçlarm ödeyeyim dediklerinde kötü bir sürprizle karlayorlar. GSS prim tutar, gelir testine girdikleri tarihteki hane içinde fert bana düen gelire göre hesaplandndan, çalmaya baladktan sonra yaplan testlerde gelirler yüksek çkyor. Geçmie dönük prim borçlar da yüksek tutar üzerinden hesaplanyor. Halbuki gelir testi isiz olunan dönemde yaplsa ya hiç prim ödemeyecek, ya da düük tutar üzerinden prim ödemek zorunda kalacak.

2 YILLIK MUAFYETTE YA SINIRINA DKKAT ETMELSNZ

2016 ylnn banda çkarlan düzenlemeyle okulu bitirdikten sonra i bulamayan gençlere 2 yl süreyle GSS primi ödemeden salk hizmetlerinden yararlanma olana saland. Ancak bu haktan yararlanrken ya snr olduunu unutmamak gerekiyor.

ki yllk muafiyet, lise ve dengi örenim mezunu olanlarda 20 ya yüksek örenim mezunlarnda ise 25 yana kadar geçerli. Örnein 22 yanda üniversiteden mezun olan bir genç en fazla 24 yana kadar muafiyet hakkndan yararlanyor. 24 yanda mezun olan üniversiteli genç ise 2 yllk muafiyet hakknn 1 ylln kullanabiliyor. 25 yan doldurduu andan itibaren hl isiz ise artk gelir testine girip prim ödemeye balamas gerekiyor.

PENDEN VAZGEçEN UBATTA 12 TAKSDE BÖLEBLR

Pein ödemeyi tercih etmi kiiler, sonradan fikir deitirdikleri takdirde ubat ay içinde yeniden bavuru yaparak 12 taksit seçeneinden yararlanabilecekler. Yeniden yaplandrma borçlarnn aksine GSS prim borçlar her ay ödenecek.

PART TME çALIAN GENçLERE KOLAYLIK VAR

Okul harçln çkarmak amacyla part time çalan gençler ve ayn iverene bal olarak 10 ayda on günden az ev hizmetlerinde çalanlara GSS kolayl salanyor. Normalde part time çalanlarn, çalmadklar günlerin GSS primini de ceplerinden ödemeleri gerekiyor. Ancak, anne veya babas üzerinden salk hizmeti alabilen örenciler, çalmadklar günler için GSS primi ödemeyecekler. Einden ya da anne babasndan dolay salk hizmeti alma hakk bulunan gündelikçiler de bu haktan yararlanacaklar.

Öte yandan, 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren, anne babas veya einden dolay salk hizmeti alma hakk bulunmayan kiilerle ilgili de ksmi iyiletirme yapld. Part time ilerde veya ev hizmetlerinde ayda 20 günden az çalanlar, eksik kalan günlerine ait genel salk sigortas primlerini 30 güne tamamlayacaklar. Fakat ayda 21 gün ve üzerinde çalanlarn eksik günler için prim ödemelerine gerek kalmayacak.

Buna karlk, ayda 5 gün çalan bir kii, ayn geri kalan 25 günü için GSS primi ödemek zorunda kalacak. 2016 ylnda ödenmesi gereken günlük prim 32.94 TL.

Ana Sayfaya Git