O uygulama sona eriyor!

Yeni yıldan itibaren elektrikte yeni dönem başlıyor. Şu an kadar dolar üzerinden yapılan elektrikte alım garantisi 2021 ile birlikte TL üzerinden yapılmaya başlayacak. Böylece doların yükselmesinden kaynaklanan elektrik fiyatındaki birim yükselmesi de ortadan kalkmış olacak.

Haberler 30.06.2020 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrikte, tevik uygulamasnda dolardan TLye geçiliyor. Güne, rüzgar, su gibi kaynaklardan elektrik üreten tesislere, 10 yllk dönem için dolar üzerinden sabit bir fiyatla verilen elektrik alm garantisi uygulamasna son veriliyor. Yeni yldan itibaren iletmeye girecek bu özelliklere sahip tesisler ya da santrallar, TL üzerinden piyasa gerçeklerine uygun bir fiyatla desteklenecek. Dolardaki yükselie bal olarak ortalama birim elektrik üretim maliyetlerindeki artn önü kesilecek.

2000li yllarn banda bir yasayla güne, rüzgar, jeotermal gibi kaynaklardan elektrik üretimini desteklemek için ksaca YEKDEM olarak bilinen bir mekanizma devreye alnd.

Bu mekanizma, 31 Aralk 2020 tarihine kadar iletmeye girecek olan, YEKDEM kapsamndaki üretim tesislerinin 10 yl süre ile elektrik alm garantisi yoluyla desteklenmesini öngörüyor. Düzenleme ile toplam elektrik üretimi içinde yenilenebilir enerjinin paynn artrlmas ve bu kaynaklarn ekonomiye kazandrlmas hedeflendi.

YEKDEM kapsamnda olan tesislerin ürettii elektriin kilovatsaatine, rüzgar ve hidroelektrik için 7.3, jeotermal için 10.5, biyokütle ve güne için 13.3 dolar/sent alm garantisi veriliyor.

KURDAK OK HAREKET

Ancak döviz kurlarndaki hzl yükseli destek mekanizmasnn zorlanmasna ve birim elektrik üretim maliyetlerinin artmasna yol açt. Art, sanayiciyi rahatsz etti ve ikayetler gündeme geldi.

Dolar üzerinden destekleme mekanizmas için öngörülen yasal süre bu yl sonunda dolacak. Enerji yönetimi, destekte dolardan TLye geçmek üzere kollar svad. Bu konuda bir yasa tasla hazrland.

Taslaa göre 31 Aralk 2020den sonra iletmeye girecek olan yenilenebilir kaynaklara dayal tesislerde, tevik ya da destek dolar yerine TL olacak. Fiyatlarn güncellenmesine ilikin usul ve esaslar, Cumhurbakannca belirlenecek.

31 Aralk 2020 tarihine kadar iletmeye girecek lisansl veya lisanssz tesisler, (mevcut yasadan gelen haklar nedeniyle) dolar üzerinden tevik ya da destek almaya devam edecek. Var olan uygulama bu süreye kadar geçerli olacak.

Ana Sayfaya Git