Ödüllü mimar, Keban'daki kadınları üretime yönlendirdi

Fransa'da Toprağın Kadınları Yarışması'nda birinci olan mimar Özgül Öztürk, aldığı 20 bin avro ödül ile memleketi Keban'da topraktan kurduğu binada "Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi Projesi"ni hayata geçirdi.

Haberler 11.12.2019 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mimar Özgül Öztürk, Fransada Topran Kadnlar Yarmasnda kazand para ödülü ile memleketi Elazn Keban ilçesinde Kadn Eitim ve Üretim Merkezi açt.

Fransada Yves Rocher Vakf ile Fransa Institutenin 3 yl önce düzenledii Topran Kadnlar Yarmasnda Nimride Yeniden Hayat projesi ile Sürdürülebilir kalknma dalnda birinci olma baars gösteren mimar Özgül Öztürk, kazand 20 bin avro ile Kebanda toprak bir yapda Kadn Eitim ve Üretim Merkezi Projesini hayata geçirdi.

Toprak bina, enerji ihtiyacn güneten salarken, çatsnda oluturulan sistemle yamur suyunu depoluyor.

Öztürk, stanbul bata olmak üzere birçok ildeki üniversite ile firmalardan binay kendi illerinde yapma teklifi aldn ancak memleketi Keban tercih ettiini söyledi.

- Duvarlar nefes alyor

Ödül alan projesini sürdürülebilir kalknma kapsamnda hazrladn belirten Öztürk, Duvarlar tamamen nefes alan binann yeil çats yamur sularn depolandktan sonra da hidrofor ile rezervuara verecek. Ayn zamanda da güne enerjisi ile de elektrik ihtiyacn karlyor. ifadelerini kulland.

Öztürk, örnek köy evi modeli olan yapnn, kadn üretime yönlendirmek amacyla kullanlacana iaret ederek, Önemli olan, yapnn amacna uygun kullanlmas için ilave projeler gelitirmek. Bu konuda özel sektör, yerel yönetimler ve sivil toplum kurulularyla i birlii yapacaz. Bu merkez ile Keban kadnnn ekonomiye katk salamasn hedefliyoruz. dedi.

- Kadn kooperatifi kuracaz

Bu kapsamda ylba öncesi hediyelik çanta tasarladklarn aktaran Öztürk, unlar kaydetti:

400 çanta üretimi gerçekletirdik ve satna baland. Bu hediyeler alacaklar hem buradaki kadnlarn üretimine destek olmu olacak hem de kadn giriimcilii destekleyen bir alveri yapm olurlar. Ylbandan sonra Anadolu Melei Derneini kurup üretilecek ürünleri pazarlayacaz, ardndan kadn kooperatifi kuracaz.

Ana Sayfaya Git