Ölümüne kaya balı topluyor

Tehlikeye aldırmadan uçurumlardan kaya balı topluyorlar

Haberler 27.09.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Gercü ilçesine bal Aydnl ve Maaral köylerinin krsalnda bulunan uçurumlardan bin bir güçlükle kaya bal toplanyor.

Gercü ilçesine bal Aydnl ve Maaral köylerinde arclk yapan Yldz ve Aslan aileleri, yüksek dalarda uçurumlarn altndaki kayalklarda bulduklar bal, her türlü tehlikeyi göze alarak çkaryor. laç olarak dost ve akrabalarna bal veren aileler fazla kalan ise kilogramn bin TLye satyor. Yüksek dalarda bulunan kaya bal zorlu bir yolculuun ardndan sofralardaki yerini alyor. Beden eitimi öretmeni Yalçn Yldz, Bugün 50 metrelik bir kayaya indik ar balmz çkarmak için saatlerce jeneratör ve hilti kullanarak yuvasn güzel bir ekilde açtm. Ama bu sene kuraklk olduu için bu durum arlar da vurmu. Kuraklktan dolay arlar yuvalarn terk edip kaçyor. Bizde bunu fark edince bal bou bouna telef olmasn diye çkarttk. Bazen 50 metrelik kayalara iniyorum, bazen de 100 ile 150 metre olan kayalar var, bunlar tabii ki de yükseklik olarak sürekli deiiyor. Bu ii merhum babamdan örendim. Hobi amaçl yaptm bu zorlu i, babamdan bana mirastr. Yüksek kayalklara bal toplamak için çkp inmek, stresimi alyor. AFADdan eitim almtm, güvenlik önlemi alp trmanyorum dedi.

Hasta olan insanlara veriyorum

Toplad bal kendilerinin tükettiini, e dost akraba ve hastalara dattn kalan ise sattn söyleyen Yldz, Ben bu bal hiçbir ekilde paraya layk görmüyorum hobi olarak bu ii yapyorum. Kn biz kendimiz bu bal tüketiyoruz. Dosta, komuya, akrabaya ve hasta olan insanlara veriyorum. Bazen çok fazla çkartyoruz. O zaman da ihtiyaç fazlasn, kilosunu bin TLye satyoruz. Bu i gerçekten çok zahmetli ve tehlikeli. Bilmeyen yapmasn. Bu bal tamamen organiktir. Elimizden geldii kadar, hastalara veriyoruz diye konutu.

Kudbettin Aslan ise kayalardan bal topladklarn söyledi. Aslan, Arkada bu iin eitimini alm ben de ona yardmc olmak için beraberinde geliyorum. Bu durum yüz yllardr dedelerimizden kalma bir meslek haline gelmi bu bal tamamen organiktir hiçbir katk maddesi içinde yoktur eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git