Ön ödemeli konut satışına düzenleme

Tüketici, ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar herhangi bir gerekçe göstermeksizin sözleşmeden dönebilecek.

Haberler 12.03.2017 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ön ödemeli konut satnda tüketici ve satclarn haklarnda düzenlemeye gidildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlnca hazrlanan Ön Ödemeli Konut Satlar Hakknda Yönetmelikte Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik, Resmi Gazetenin dünkü saysnda yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, ön bilgilendirme ve sözleme yükümlüü kapsamnda, verilecek teminatn bina tamamlama sigortas olmas halinde, Hazine Müstearl tarafndan yürürlüe konulan Bina Tamamlama Sigortas Genel artlar gerei tüketiciye verilmesi zorunlu bulunan bina tamamlama sigortasna ilikin önemli hususlar formu, ön bilgilendirme formuna ek olarak tüketiciye verilecek.

Tüketici, ön ödemeli konut satnda sözleme tarihinden itibaren 24 aya kadar herhangi bir gerekçe göstermeden sözlemeden dönebilecek. Bu süre daha önce devir veya teslim tarihine kadar eklinde düzenlenmiti.

Sözlemeden dönülmesi durumunda satc, konutun sat veya sat vaadi sözlemesi nedeniyle oluan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doan masraflarla sözleme tarihinden itibaren ilk 3 ay için sözleme bedelinin yüzde 2sine, 3-6 ay aras için yüzde 4üne, 6-12 ay aras için yüzde 6sna ve 12-24 ay aras için yüzde 8ine kadar tazminat ödenmesini isteyebilecek. Daha önce satcnn talep edebilecei tazminat oran yüzde 2 ile snrlyd.

KONUT SATIINDA ÖN EDEME

Tüketici, sözlemeden dönme hakkn, satcnn yükümlülüklerini hiç ya da gerei gibi yerine getirmemesi, tüketicinin ölmesi, tüketicinin kazanç elde etmekten sürekli olarak yoksun kalmas sebebiyle ön ödemeleri yapamayacak duruma dümesi, tüketicinin kazanç elde etmekten sürekli olarak yoksun kalmas sebebiyle sözlemenin yerine olaan koullarla yaplacak bir taksitle sat sözlemesinin konulmasna ilikin önerisinin satc tarafndan kabul edilmemesi, bir konutun birden fazla tüketiciye satlmas hallerinde, devir veya teslime kadar vergi, harç, masraf, tazminat ve benzeri adlar altnda herhangi bir bedel ödemeksizin kullanabilecek.

Sözlemeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altna sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satcya ulat tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye geri verilecek.

Konut bedelinin bir ksmnn bal kredi ile karlanmas durumunda, tüketicinin ödedii sat bedeli, satc tarafndan dönme bildiriminin kendisine ulat tarihten itibaren en geç 180 gün içinde masraf ve tazminat tutar düülerek ilgili konut finansman kuruluuna iade edilecek. Söz konusu süreler 90 gün olarak uygulanyordu.

Ön ödemeli konut sat sözlemelerine, sözlemenin akdedildii zaman yürürlükte bulunan yönetmelik hükümleri uygulanacak.

Ana Sayfaya Git