"Önce göktaşı düştü, sonra SÜTAŞ geldi"

Bingöl'de 3 yıl önce meteor parçalarının düştüğü Sarıçiçek köyünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine SÜTAŞ tarafından kurulacak Entegre Teknik Hayvancılık ve İmalat Sanayi'nin sevinci yaşanıyor

Haberler 03.07.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir dönem zengin olma hayaliyle bölgede gökta arayan köylüler, artk istihdam için talih kuu olarak gördükleri SÜTA yatrmnn hayata geçirilmesini bekliyor

Muhtar Ahmet Arslan:

- Bu topraa önce gökta dütü, köylüler para kazand. imdi de SÜTA geldi, yine para kazanacaklar

Gökta bulan vatandalardan Metin Ergün:

Köyün deeri daha da artt. SÜTA gelince köylünün hayat artlar da deimeye balad. çok ansl bir köyüz

bavurusu yapan gençlerden Osman Sazak:

Fabrikann Bingölde kurulmasnda emei geçen bata Cumhurbakanmz olmak üzere herkese teekkür ediyorum. Gökta ve

SÜTA Allahn Sarçiçek köyüne bir lütfudur

BNGÖL - Bingölde 3 yl önce göktann dütüü Sarçiçek köyünde artk Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann çars üzerine SÜTA tarafndan kurulacak Entegre Teknik Hayvanclk ve malat Sanayinin yaratt sevinç hakim.

Sarçiçek köyüne 2 Eylül 2015te meteor parçalarnn dümesinin ardndan zengin olma hayaliyle vatandalar bölgede gökta aram, hatta bazlar bulduklar meteor parçalarn yabanclara satarak para kazanmt. Köylüler imdi de köyde SÜTA tarafndan gerçekletirilecek yatrmla istihdama kavuacak olmann heyecann yayor.

Uzun süre gündem olan, adna bilimsel çalmalar yürütülen göktandan sonra köye SÜTAn yatrm yapmas Sarçiçek köyü sakinlerince talih kuu olarak deerlendiriliyor.

Proje Bazl Tevik Sistemi kapsamnda desteklenen 19 firma arasnda yer alan SÜTA tarafndan çeltiksuyu ve Sarçiçek köyleri arasnda inasna balanan, 2 yl sonra da üretime balamas planlanan tesis için 733 milyon 709 bin lira yatrm bedeli öngörüldü. Tesisin dorudan yüzlerce, dolayl olarak da binlerce kiiye istihdam salayacak olmas köylülere umut oldu.

Bu topraa gökta dütü, imdi de SÜTA geldi

Köy muhtar Ahmet Arslan, köylerine gökta dümesinin ardndan sadece köylülerin deil, Türkiyenin deiik illerinden ve yurt dndan da çok sayda kiinin bölgeye geldiini anmsatt.

Göktan bulup satan vatandalarn o dönem para kazandn belirten Arslan, imdi de köyde SÜTAn fabrika kurmak için çalma balattn aktard. Arslan, Bu topraa gökta dütü, köylüler para kazand. imdi de SÜTA geldi, yine para kazanacaklar. dedi.

çok ansl bir köyüz

Göktan ilk bulan köylülerden Metin Ergün (40), göktandan sonra köylerinde entegre bir tesis kurulmasnn kendileri için büyük bir ans olduunu söyledi.

Sarçiçek köyünün göktandan dolay dünyada tanndn dile getiren Ergün, Köyümüz 2015 ylnda düen göktayla mehur oldu ve NASA tüm dünyaya tantt. Gökten Allahuteala bize gökta verdi. u anda da SÜTA geldi köyümüze. SÜTAtan sonra bu arazinin deeri bir iken iki olacak. diye konutu.

Ergün, gökta sayesinde kendisine ev yapan, araba alanlar olduunu belirterek, SÜTA da önemli bir kazanç olarak gördüklerini vurgulad.

u an için 30 kii ie alnacak. Bunlar SÜTA tesislerinde hem çalp hem de eitim görecekler. Köyün deeri daha da artt. Tarlann dönümü 30 binden 60 bine çkt. diyen Ergün, köyde arazilerin dahi deer kazandn aktard.

Ergün, SÜTA gelince köylünün hayat artlar da deimeye balad. çok ansl bir köyüz. Allahn bu ans daima bize vereceine inanyoruz. Allah gökten ta yadrd imdi de yerden veriyor bize, ükürler olsun. ifadelerini kulland.

Gökta yerine SÜTA geldi

Muhittin Ergün (50) ise daha önce köylerine düen göktandan çok kiinin yararlandn, kiminin ev kiminin araba sahibi olduunu belirtti.

Üç yl önce adndan skça söz edilen köylerinin unutulmaya yüz tuttuu srada SÜTA yatrmyla tekrar gündeme geldiine iaret eden Ergün, u an gökta yerine SÜTA geldi. SÜTAa teekkür ediyoruz, isiz olanlar ve i hayali kuranlar için. dedi.

Emei geçenlere teekkür ediyorum

SÜTAa i bavurusunda bulunan gençlerden Osman Sazak (23) daha önce i bulmak için il dna gittiini belirterek, SÜTA yatrmnn ardndan stanbuldan gelerek i bavurusunda bulunduunu aktard.

Sazak, yazl snav geçtiini, sözlü mülakat da geçmeyi umut ettiini belirterek, imkanna kavuursam hem evimden uzak olmayacam hem de bu kendimizi gelitirmek için büyük bir frsat olacak. Bu fabrikann Bingölde kurulmasnda emei geçen bata Cumhurbakanmz olmak üzere herkese teekkür ediyorum. Gökta ve SÜTA Allahn Sarçiçek köyüne bir lütfudur. diye konutu.

Emrah çizik (34), SÜTAn köylerinde yatrm yapmasndan duyduu memnuniyeti dile getirerek, her aileden bir kiinin dahi istihdam edilmesinin önemli olduunu vurgulad.

Askerden yeni geldiini, i için SÜTAa müracaat ettiini anlatan çizik, nallah bavurum kabul olur. e gireceim için çok mutluyum. diye konutu.

Bilimsel aratrma yaplmt

Bingöle bal Sarçiçek köyüne 2 Eylül 2015te düen meteor parçalarnn deerli olduu iddialar üzerine köyün yan sra yurt içi ve yurt dndan gelen vatandalar da zengin olma hayaliyle bölgede gökta aram, Bingöl Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. skender Demirkol tarafndan bölgede yaplan incelemede, talarn meteor olduu tespit edilmiti.

Demirkol, NASA ve stanbul Üniversitesi araclyla Bingöle bir heyet gönderildiini, NASAdan Dr. Peter Jenniskens ve stanbul Üniversitesiden Doç. Dr. Ozan Ünsalan ile Bingöl Üniversitesinden bir ekibin 5 gün süreyle Sarçiçek köyü ve civarnda aratrma yaptn açklamt.

Prof. Dr. Demirkol, Türkiyeden 4 üniversite olmak üzere NASAnn da dahil olduu 20 üniversite tarafndan Sarçiçek meteorlarn incelemek üzere bir konsorsiyum oluturulduunu, düen meteorun Howardite ve Euarite türü meteor olduunun anlaldn ve içinde 28e yakn elementin olduunun gözlendiini belirtmiti.

Ana Sayfaya Git