Orakla biçtiler!

Batman'ın Gercüş ilçesi ve köylerinde zorlu hasat dönemi başladı. Dağlık alanda ekin eken çiftçiler, biçerdöverlerin giremediği bölgelerde oraklarla hasatlarını gerçekleştiriyor.

Haberler 24.06.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Gercü ilçesine bal Sargn köyünde çiftçiler geleneksel yöntemle ekin biçiyor. Köyde buday, arpa ve mercimek ekili alanlardaki zorlu hasat ilemi devam ediyor. lçenin düzlük olan bölümlerindeki arazilerde hasat, son teknoloji biçerdöverlerle yaplrken dalk bölgelerde ise ekinler yöre halk tarafndan orakla biçiliyor. Köylülerin orakla biçtii ekin, yn haline getiriliyor. stiflenen ürünler daha sonra harman makinesine aktarlarak ayrtrlyor.

ARAZNN ENGEBEL

Köy halk arazilerin engebeli olduundan dolay teknolojiden yararlanamadklarn söyledi. Oraklarla arpa biçen ivan amaz isimli çiftçi, Traktörlerin girmedii yerlere elle biçiyoruz. çok zahmetli bir i, sürekli günein altnda çalmak zorunda kalyoruz, çok yorucu bir itir. Mecbur olduumuz için yapacak bir ey yok, biçmek zorundayz. Verim kalitesi bu sene düük, sebebi de yalarn bu sene fazla olmasyd. Bu sene dolu da çok yad köyümüzde bunlarn etkisiyle verim kalitemiz gecen seneye nazaran daha düük dedi.

çiftçilerden Ferhat amaz ise dedelerinden kalma yöntemlerle ekinleri biçtiklerini söyledi. amaz, Zor ve zahmetli bir itir. Sürekli günein altnda çaltmz için çok yoruluyoruz. Verim geçen yllara göre çok iyi deil ama yine de ekinlerimizi biçmemiz gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git