Orakla buğday hasadı

Şırnak’ta modern tarım araçlarının giremediği engebeli arazilerde buğdayın orak ve tırpanla hasadına başlandı.

Haberler 02.07.2020 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkeze bal Balveren beldesinde engebeli tarlalarda sezonun ilk hasad için düzenlenen etkinlikte, Vali Ali Hamza Pehlivan, Belediye Bakan Mehmet Yarka, rnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Erkan ve l Jandarma Komutan Kdemli Albay Yavuz Selim Kapancy, Tarm ve Orman l Müdürü Selman Demirel, Ziraat Odas Bakan Cengizhan Tatar ve çiftçiler karlad.

Beldede 13 bin dönüme ekilen budayn hasad, Vali Pehlivan, Belediye Bakan Yarka ve vatandalarn orakla ekin biçmesiyle balad.

Vali Pehlivan, geçen yla göre yan artmasyla rekoltede yüzde 40 orannda art beklendiini belirterek, çiftçilere bereketli bir hasat temennisinde bulundu.

lde çounlukla kuru tarm yapldn anmsatan Pehlivan, 650 bin dekarda buday, 93 bin dekarda arpa ve 40 bin dekarda mercimek üretildiini anlatt.

ORAKLA HASAD YAPILIYOR

Hasadn yüzde 75inin modern makinelerle, kalannn ise orakla gerçekletirildii bilgisini veren Pehlivan, verimli bir yl olmasn beklediklerini, salgn sürecinde özellikle tarmsal faaliyetlerin devam etmesini önemsediklerini aktard.

Pehlivan, Uludere ve Beytüebap ilçelerinde de arazinin engebeli olmasndan dolay hasadn orak ve trpanla yapldna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Bu belki insanlk tarihi kadar eski bir gelenektir. rnakta bu gelenein devam etmesi ve imece usulü ile yaatlmas bizi memnun etti. Tarlada bu birliktelik, beraberliin ve dayanmann mesajdr. Vatandalar güç birlii ve emek birlii yapmak suretiyle, imece usulünü, bu gelenei yaatyorlar.

çiftçilerden Abdullah Geçer de asrlardr yörede orakla buday biçildiini dile getirerek, imece usulü ile ksa zamanda hasad bitirdiklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git