Organik Tarım Forumu

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, "Organik tarım dünyanın en fazla gelişen alanlarından birisi, bütün insanlar organik gıdaya yöneliyor." dedi.

Haberler 17.11.2017 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karahocagil, GAP BK tarafndan bölgedeki 9 ilden sektör temsilcilerinin katlmyla anlurfada düzenlenen Organik Tarm Forumunda yapt konumada, bölgede 2009 ylndan itibaren organik tarm alanna yönelik çalma yaptklarn söyledi.

Üreticilere teorik ve uygulamal eitimler verdiklerini anlatan Karahocagil, bölgedeki üreticileri tek çat altnda toplamak amacyla da GAP Organik Kümeleme Derneini kurduklarn dile getirdi.

Türkiyede organik tarm üreticilerinin yava yava organize olduklarn ve birlikte i yapmaya baladn ifade eden Karahocagil, Organik tarm dünyann en fazla gelien alanlarndan birisi, bütün insanlar organik gdaya yöneliyor. çünkü artk hepimiz geleneksel üretimde özellikle ilaç ve kimyasal kullanmnn sonuçlarn ve skntlarn biliyoruz, bunu çok açmaya gerek yok. Organik tarmn gerekliliini sorgulamaya gerek yok. Organik tarm aslnda bizim eski geleneksel üretimimiz. Bu üretime geri dönmemiz lazm. çünkü her ey aslna rücu eder, ürün verimini artracaz falan derken skntl ürünler üretiyoruz. diye konutu.

Üreticiler desteklenecek

pekyolu Kalknma Ajans Genel Sekreteri Burhan Akylmaz da organik tarmla ilgili çalmalara öncelik verdiklerini söyledi.

Bölge illerinin bu konuda ciddi potansiyeli bulunduuna iaret eden Akylmaz, Gaziantep, Adyaman ve Kilisteki üreticilerin izlenim ve tecrübelerini dier çiftçilerle de paylamalar için çalma yaptklarn aktard.

Akylmaz, unlar kaydetti:

Bu forum kapsamnda GAP BK ile organik tarm ve sanayide enerji verimliliinin artrlmas için protokol imzaladk. Özellikle organik tarm kapsamnda faaliyet gösteren üreticilerimizi destekleyeceiz. Ürünlerinin pazarlara açlmasn salamak için onlara yardmc olacaz. Ayrca organik tarm alannda faaliyet gösteren köylülerin bir araya gelip örgütlenerek kurumsallama sürecine girmelerine de katk salamak istiyoruz. Protokolü önemsiyoruz, önümüzdeki ay içinde mali destek program açklayarak bölgemizde bu alanda proje bavurular alp deerlendirerek bölgemize katk salamaya çalacaz.

Kalknma Bakanl Tarm Dairesi Bakan Taylan Kymaz da bölgedeki organik tarm potansiyelinin daha iyi deerlendirilmesini beklediklerini söyledi.

Bölgede yetien organik ürünlerin yava yava hem d hem de iç pazara sunulmaya balandn dile getiren Kymaz, organik ürünlerin sertifikalandrlmasnn ise uzun bir süreç gerektirdiini belirtti.

Forum, Türkiyede Organik Tarm Sektörü, Organik Tarmn Gelecei, Organik Tantm ve Pazarlama ile Organik Sektörde Tantm ve Pazarlama gibi oturumlarla yarn da devam edecek.

Ana Sayfaya Git