Organik tarıma destek artıyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, sağladığı desteklerle organik üretim ve tüketimi artırıyor.

Haberler 22.04.2021 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Tarm ve Orman Bakanl, sektörün önünü açan yasal mevzuat düzenlemeleri ve destekleme uygulamalaryla organik üretim ve tüketimi artryor.

Türkiye genelinde, topraklarn slah ve korunmas, organik gübreleme ile iyi tarm uygulamalarna yönelik çeitli çalmalar yürütülüyor.

Bakanlk, mera, yaylak ve klaklarn slah edilerek otlatma kapasitelerinin artrlmas, ot kalitesinin iyiletirilmesi, toprak muhafaza tedbirleri uygulayarak erozyonun önlenmesi amacyla mera slah ve amenajman projeleri gerçekletiriyor.

Bu kapsamda, 2000 ylndan bu yana 12 milyon 963 bin 566 dekar alanda toplam 1936 mera slah ve amenajman projesi yapld. Sadece son 2 ylda 2 milyon 915 bin 78 dekar alanda 260 mera slah ve amenajman projesinin uygulamasna baland.

2,5 ylda 14 milyon lira toprak analizi destei verildi

yi tarm uygulamalar, çevre, insan ve hayvan salna zarar vermeyen bir tarmsal üretim yaplmas, doal kaynaklarn korunmas, tarmda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile güvenilir ürün arznn salanmas açsndan en önemli tarmsal çalmalardan biri olarak gösteriliyor.

yi tarm faaliyetleri kapsamnda Türkiyede üretimi yaplan 152 çeit ürün bulunuyor. Bakanlk tarafndan 2008de destek kapsamna alnan iyi tarm uygulamalarnda bitkisel üretim için bugüne kadar toplam 1,5 milyar lira ödeme yapld.

Organik tarma yönelik Bakanln gerçekletirdii çalmalar sonucu uygulama alanlarnda önemli artlar kaydedildi. 2006dan bugüne kadar 1,6 milyar lira organik tarm destei ödemesi yapld. Geçen yl 354 bin hektar alanda 235 ürün çeidinde yaklak 1,6 milyon ton organik üretim kaytlara geçti.

Gereinden fazla gübre kullanmnn önlenmesi, toprak ve su kaynaklarnn kirlenmesinin önüne geçilmesi ve böylece bitkilerde toksik etkilerin azaltlmas amacyla yürütülen çalmalar kapsamnda da çiftçilere, toprak analizine dayal gübre kullanm bilinci kazandrmak ve topraklarn verimliliini sürdürülebilir klmak amacyla çeitli destekler saland. Bu kapsamda, 2005ten geçen yl sonuna kadar olan dönemde 660 milyon lira, son 2,5 ylda ise 14 milyon lira toprak analizi destei verildi.

Geçen yl 2,1 milyon dekar alan tarma kazandrld

Türkiye, topraklarnn yüzde 80inde organik madde miktar yüzde 3ten az olan ülkeler arasnda yer alyor. Organik madde miktarnn azl topraklarn fiziksel, kimyasal ve biyolojik içeriini olumsuz etkiliyor. Bu açdan Türkiyede sürdürülebilir toprak yönetiminin en önemli uygulamalardan biri gübreleme olarak deerlendiriliyor.

Organik gübre kullanm topraklarn fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapsn düzeltmeye yardmc oluyor ve ar kimyasal gübre kullanmyla oluabilecek kirlenmenin önüne geçiyor.

Bakanlk tarafndan sektörün önünü açan yasal mevzuat ve destekleme uygulamalaryla organik gübre kullanmnn üretimi son yllarda artyor. Bu çerçevede halen 430 firma 1,5 milyon ton kurulu kapasiteyle faaliyet gösteriyor.

Destekleme uygulamalaryla organik gübre tüketimi 2019da 220 bin ton iken geçen yl yüzde 70 artla 375 bin tona çkt.

Türkiyede da bamlln azaltlmas, kaynak kullanmnn artrlmas ve toprak salnn korunmas amacyla Bakanlk tarafndan ilk defa 2019 ylnda kat organik gübre kullanan üreticiye gübre desteine ek olarak dekar bana 10 lira destekleme ödemesi yaplmaya baland.

Geçen yl bu destek yüzde 100 artrlarak dekar bana 20 liraya yükseltildi. Bu kapsamda, yaklak 44 bin çiftçiye 440 bin hektar alanda 165 bin ton kat organik gübre için 80 milyon lira ödeme planland.

Bakanlk tarafndan bitkisel üretimin artrlmas kapsamnda atl/bo/nadas alanlarnn tarmsal üretime kazandrlmasna yönelik de çeitli faaliyetler yürütülüyor. Bu kapsamda geçen yl, 371 bin dekar alan tarmsal üretime kazandrlarak toplam ilenen alanlar 23,1 milyon hektara yükseltildi.

Ana Sayfaya Git