Orman köylülerine müjde

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, mevcutta yaklaşık 6,8 milyon orman köylüsüne hibe ve sıfır faizli destekler verildiğini hatırlatarak, 2019 yılından itibaren, köy evleri elektrik iç tesisatı yenileme, üretimde çalışan orman köylülerinin talep ettiği tomruk çekme vinci, traktör ve motorlu testere alımları için de destek verme kararı alındığını açıkladı.

Haberler 13.06.2019 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann himayelerinde, Orman Genel Müdürlüünce ormanlar ile ormanclk sektörünün gelitirilmesi amacyla Türkiye Ormanclk Sektörü Bulumas düzenlendi. Orman Genel Müdürlüü ev sahipliinde düzenlenen programa Tarm ve Orman Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, Tarm ve Orman Bakanl Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Orman ve Köy leri Komisyonu Bakan Yunus Klç ve çok sayda davetli katld.

Programn açl konumasn gerçekletiren Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, orman sektörünün bütün paydalarnn bir araya geldii bu bulumann ormanclk sektörünün ekonomik ve sosyal kapasitesinin artrlmas, ticari bir ivmeyle dinamizm kazanmas, sektörün taleplerinin alnmas, sorunlarnn tespit edilmesi ve birlikte çözümler üretilmesi için oldukça önemli olduunu belirtti.

2003 ylndan bugüne kadar; toplam 5 milyon hektardan fazla alanda, yaklak 4,5 milyar adet fidann toprakla bulutuunu belirten Pakdemirli, yaplan çalmalar neticesinde, Türkiyenin ormanlk ve yeil alanlarn en fazla arttran ülkelerden biri olduunu da vurgulad.

127 milyonluk kredi ve hibe destei

Tarm ve Orman Bakan Pakdemirli, konumasnda, bugüne kadar verilen kredi ve hibe desteklerine de deindi. Yeili seven insanmzn, özel aaçlandrma ve özel orman fidanl kurma taleplerini tevik ederek, bugüne kadar 127 milyon lira kredi ve hibe destei saladk diyen Pakdemirli, 1 milyon hektar sahada, milyonlarca vatan toprann erozyonla tanmasnn engellendiini ifade etti.

Dünyada bir ilki baardk

Topra korumak, köylüyü ve hayvancl desteklemek için, her yl binlerce hektar mera alannn slah edildiini söyleyen Pakdemirli, Tohum ve fidan üretiminde, kapasitemizi 500 milyon adedin üzerine çkarttk ve nesli tehlike altnda olan ardçlarn fidan üretimini, kimyasal yöntemler kullanmadan, dünyada ilk defa biz baardk dedi.

6 milyon hektar alanda seferberlik

Bakan Pakdemirli, özel sektör fidancln destekleyerek ülkemizin fidan ihracatnda söz sahibi ülkeler arasnda olmasnn hedeflendiini belirtti. Bu dorultuda, orman alanlarnda orman aac fidan yetitiriciliinin önünü açyoruz diyen Pakdemirli, ormanlarn devamlln güvence altna almak için, 6 milyon hektar alanda Genç Mecere Bakm Seferberlii uygulandn açklad.

10 milyon bozuk alandan 4 milyar gelir salanacak

Türkiyede yaklak 10 milyon hektar bozuk orman alan bulunuyor. Orman sektörü ile bir araya geldii toplantda Bakan Pakdemirli, bu alanlarn öncelikle gelir getirici meyveli aaç türleri ile aaçlandrmak ve yabani meyveli türleri alamak suretiyle rehabilite edileceini de açklad. Bu sayede, hem ülke ekonomisine ylda yaklak 4 milyar lira ek gelir salanacak, hem de küresel snma, iklim deiiklii ve çöllemenin ülkemiz üzerinde yapabilecei olumsuz etkiler en aza indirilmi olacak.

Orman köylülerine müjde

Bakan Pakdemirliden orman köylülerine de müjde geldi. Mevcutta yaklak 6,8 milyon orman köylüsüne hibe ve sfr faizli destekler verildiini hatrlatan Tarm ve Orman Bakan, mevcut desteklemelere ilave olarak, 2019 ylndan itibaren, köy evleri elektrik iç tesisat yenileme, üretimde çalan orman köylülerinin talep ettii tomruk çekme vinci, traktör ve motorlu testere almlar için de destek verme karar alndn açklad.

Bakan Pakdemirli, Türkiyenin orman varln her geçen gün artrmak adna kararllkla çaltn, son 17 ylda; 5 milyon 274 bin hektar alanda, 4 milyar 324 milyon fidann toprakla buluturulmasyla ortaya konulduunu da belirtti. Pakdemirli, 2023 hedefleri dorultusunda da amaç 6 milyon 191 bin hektar alanda, 7 milyar adet fidan toprakla buluturarak, orman varln 23,5 milyon hektara, yani ülkemiz yüzölçümünün yüzde 30una çkarmak olacak dedi.

Orman yangnlarna ilk müdahale süresinin, 12 dakikann altna düürüldüünü sözlerine ekleyen Bakan Pakdemirli, Hedefimiz 10 dakikaya kadar inmek. Bu da ormanlarmza sahip çktmzn en güzel ispat olmutur diye konutu.

Programda orman temasyla düzenlenen yarmada dereceye giren kiilere ödülleri Bakan Pakdemirli ve protokol üyeleri tarafndan takdim edildi.y

Ana Sayfaya Git