OSB’de yer müjdesi!

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik sayesinde yer kalmadığı için yatırımcıya arsa tahsisi yapılamayan Diyarbakır OSB’ye yeni alan ilave edilecek.

Haberler 16.08.2012 - 10:06 Son Güncelleme : 16.08.2012 - 10:06

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği geçen hafta Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğü girdi.

DİYARBAKIR OSB NEFES ALDI

Bu yönetmeliğe göre, ilave alan talebinin değerlendirmeye alınabilmesi için talepte bulunan OSBde toplam sanayi parsellerinin en az yüzde 90ın da üretim veya inşaata başlanmış olması gerekiyor. Ancak o ilde başka bir OSBnin bulunmaması durumunda ise bu oranın yüzde 75 olarak uygulanacağı belirtiliyor. Bu sayede yüzde 82 oranında doluluk oranına sahip olan Diyarbakır OSBye ilave alan dahil etmenin önündeki engel kaldırılmış oldu.

15 BİN DÖNÜMLÜK REZERV ALAN

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Lütfü Kınış, 1996 yılında hizmete açılan ve doluluk oranı yüzde 82ye ulaşan Diyarbakır OSBye son çıkarılan Teşvik Yasasının da etkisiyle yatırımcıların büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Ancak yer bulunmadığı için girişimciye arsa tahsisi yapılamayan OSBye ilave alan edilmesi için bir süre önce çalışma başlatıp, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvuruda bulunduklarını bildiren Kınış, 2011 yılında çıkartılan bir yönetmelik nedeniyle bunun hayata geçirilemediğini kaydetti.

DOLULUK ORANI YÜZDE 90

Kınış, eski yönetmeliğin OSBdeki doluluk oranını yüzde 90ın üzerinde olmasını ön gördüğünü, bu nedenle talebin uygun görülmediğini ifade ederek, şunları anlattı: Bunun üzerine bu oranın düşürülmesi için Vali Mustafa Toprak ile yatırımcıların girişimleri oldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergünün talimatı sonucunda geçen hafta yayımlanan yönetmelikle doluluk oranı yüzde 90dan yüzde 75e düşürüldü. Bu sayede ilave alan oluşturmayla ilgili sıkıntımız kalmadı.

KRİTİK TOPLAHNTI AY SONU

OSBnin yanındaki Oyalı köyündeki 3 bin dönümlük alanın ilave edilmesi için bu 28 Ağustos günü tüm kuruluşların katılımıyla toplantı yapacağız. Ardından bu yerin OSBye ayrılması için yer tespiti, plan, proje ve ihale süreci başlayacak. Bu ilave alanı 2013 yılının sonunda yatırımcıya sunmayı hedefliyoruz. Bu alanda 200ü aşkın fabrika kurulacak. Mevcut OSBnin altyapısı da iyileştirildi. Doğalgaz geldi, raylı sisteminde gelmesi için çalışma sürüyor. Bu nedenle gelecekte yatırımcı talebinin daha da yükselmesi durumunda aynı bölgede bulunan 15 bin dönümlük mera alanı ile de ilgili çalışma başlattı. Bu 15 bin dönümlük alanı rezerv olarak tutacağız.

KANADADAKİ FİRMA YER İSTİYOR

OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Beşir Yılmaz ise eski yönetmeliğin ek alan oluşturma çabasına izin vermediğini, bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını belirterek, yönetmelik değişikliğin kentin sanayileşmesine büyük katkı sunacağını söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergünün geçen hafta Diyarbakırı ziyaretinde yönetmelik değişikliğine ilişkin müjdeyi kendilerine ilettiğini bildiren Yılmaz, Bakan Ergünün Diyarbakır OSBye en kısa sürede ek alan oluşturulması için ilgililere talimat verdiğini kaydetti.

Yılmaz, yeni teşvik uygulaması sayesinde 170i aşkın yatırımcının OSBde fabrika kurmak için başvuruda bulunduğunu dile getirerek, şöyle dedi:

170E YAKIN TALEBİN KARŞILANMASI

Aslında doluluk oranımız yüzde 92dir ancak uçurum alan ve sosyal mekanlara yapılan tahsisler nedeniyle 17 parsel kullanamıyorduk. Bu kullanılması mümkün olmayan 17 parsel nedeniyle doluluk oranımız yüzde 82 görünüyordu. Yönetmelik değişikliği önümüzü açtı. Bu sayede 3 bin dönümlük alanı OSBye ilave edilecek. 3 bin dönümlük ilave alanı yatırımcıya sunduğumuz anda 170i aşkın talebi karşılamış olacağız. Diyarbakır yatırımcısı bugüne kadar çıkan teşvik uygulamalarından istenilen düzeyde faydalanamamıştı. İlk kez iyi bir teşvik geldi, ancak bu kez de yatırımcı yer bulamıyor. Kanadada bulunan bir Türk firması Diyarbakıra yatırım yapmak için ısrarla yer istiyor. Ancak OSBde yer kalmadığı için ona yer veremiyorum. Diyarbakır dışından gelen yatırımcılara pozitif ayrımcılık yapıyoruz.

3 bin dönümlük ilave alan kurulacak fabrikalarda 4 bin kişi istihdama kavuşacak. Böylece OSBnin tamamında 9-10 bin kişi direk olarak istihdam edilmiş olacak. Bu Diyarbakır için önemli bir rakamdır. Çünkü yan sektörlerinde gelişmesine büyük imkan sunuyor

Ana Sayfaya Git