OSB'ler 18 bin kişiye ekmek kapısı olacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bu yıl içinde 7 organize sanayi bölgesi (OSB) daha açılacağını belirterek, "2017 yılı içinde açacağımız yeni OSB'ler, yurt genelinde 18 bin kişiye istihdam sağlayacak." dedi.

Haberler 12.03.2017 - 11:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Özlü, OSBlere ilikin açklamalarda bulundu.

OSBlerle istihdam politikalarn desteklemeyi, modern salkl ortamlarda çalma imkan sunmay ve sanayilemenin dengeli dalmyla, ehirlerde düzenli kentlemeyi salamay amaçladklarn anlatan Özlü, 2023 ylna kadar sanayide yüksek teknolojiye dayal, verimli, çevreye duyarl ve yüksek katma deerli üretim yapsna geçmek istediklerini söyledi. Bu hedeflere ulaabilmek için planl sanayinin geliimine imkan salayan OSBlerin, son derece önemli yatrm alanlar olduuna iaret eden Özlü, bugüne kadar 84ü Marmara, 50eri ç Anadolu ve Karadeniz, 49u Ege, 24ü Akdeniz, 22si Güneydou Anadolu ve 19u Dou Anadolu Bölgesinde olmak Türkiyede toplam 298 OSBye tüzel kiilik kazandrdrldn belirtti. Bu OSBlerde yer alan 49 bin 971 parselde üretime geçildiini ve yaklak 1 milyon 665 bin kiiye i imkan salandn anlatan Özlü, söz konusu bölgelerdeki bo parsellerin tahsisinin yaplmas ve üretime geçmesiyle, bu saynn 2 milyon 200 bin kiiye ulamasn hedeflediklerini söyledi.

Özlü, bakanln 2017 yl yatrm programnda, toplam 102 OSB projesinin yer aldn belirterek, Bu yl içinde, 7 OSB projesini daha tamamlamay planlyoruz. 2017 yl içinde açacamz yeni OSBler, yurt genelinde 18 bin kiiye istihdam salayacak. Bu yln bütçesinde, OSB projelerimize 318 milyon lirann üzerinde kaynak ayrdk. OSB uygulamalarna yönelik istikrarl devlet desteinin salanmasna devam edilecek. diye konutu.

YEN TEVK SSTEMYLE OSBLERE BÜYÜK AVANTAJ SALANDI

Asgari 10 kiilik istihdam artn salayan yatrmclara, illerin sosyo-ekonomik gelimilik endeks deerlerine göre yüzde 50-100 arasnda deien oranlarda indirimli arsa temin edildiine deinen Özlü, yeni tevik sistemiyle OSBlere büyük avantaj salandna dikkati çekti. Yeni tevik sisteminde OSBlerde yaplan yatrmlarn, bir alt bölge desteklerinden yararlandnn altn çizen Özlü, söz konusu bölgelerde yaplan tevik belgeli yatrmlarn daha avantajl hale geldiini vurgulad.

Özlü, bölgesel ihtiyaçlarn karlanmasnda, isizlik, çarpk kentleme ve çevre sorunlarna çözüm bulunmasnda büyük rol oynayan OSBlerin, planl kalknma programlarnn en önemli unsurlarndan biri olduunu ve bulunduklar illerin sanayisinin gelimesinde katk saladklarn kaydetti.

OSBlerin yatrmlarn i birliiyle yaplmasna, enerji, çevre ve ulam gibi asgari altyap artlarnn tek bir elden yönetilmesine, üretim maliyetlerinin azaltlmasna ve kalite standardnn yükselmesine zemin hazrladna iaret eden Özlü, OSBde üretim faaliyetlerinin verimli bir ekilde yürütülmesi için gerekli olan tek durak ofis hizmetlerinin (ruhsat, izin, abonelik) düük maliyetli ve hzl ekilde verilmesi ve bürokratik engellerin azaltlmasn da salyor. Söz konusu bölgelerde yer alan firmalar emlak vergisi, bina inaat harc ve yap kullanma izin harc, atk su bedeli, KDV (Tevik belgesi kapsamnda yaplacak makine ve teçhizat teslimlerinde) gibi vergilerden muaf tutuluyor. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git