Otlu peynirin marka elleri

Van'da, doğadan toplanan endemik otlarla hazırlanan ve kendine özgü aromasıyla kentin marka değerlerinden olan otlu peynirin yapılışındaki püf noktalar, tuz oranı, saklama koşulları uygulamalı eğitimlerle anlatılıyor.

Haberler 13.01.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa Birliinin finansal destei, Birlemi Milletler Gda ve Tarm Örgütünün (FAO) uzmanl, Tarm ve Orman Bakanl ile Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn i birliinde hayata geçirilen Uygulamal çiftçi Okulu projesi devam ediyor.

Proje kapsamnda, Van ve yöresinde önemli geçim kaynaklarndan olan kahvalt sofralarnn vazgeçilmezi otlu peynirin, marka deerinin ve kalitesinin artrlmas, daha geni pazarlara satlmas amacyla çatak ilçesinde uygulamal otlu peynir yapm kursu balatld.

Tarm ve Orman l Müdürlüü görevlileri, kursa katlan 25 kadn, koyun sütü ile yaylalardan toplanan da nanesi, kekik, sirmo (yabani sarmsak), mendo, helis, siyabo gibi endemik otlarla hazrlanan otlu peynirin tuz oran, sütün saklama koullar, plastik bidonlar yerine topraktan yaplan küplerin kullanlmas konularnda bilgilendiriyor.

Daha önce geleneksel yöntemleri kullanan kadnlarn, 6 ay sürecek eitimlerin ardndan, belirlenen standartlar dorultusunda ürettikleri peynirleri, daha salkl koullarda muhafaza ederek pazarlanmas hedefleniyor.

OTLU PEYNR TÜM DÜNYAYA TANITACAIZ

Proje Koordinatörü Bünyamin Hakan, kentin en önemli deerlerinden otlu peynirin deerini artrmak ve özelliklerini koruyarak gelecek nesillere aktarmak amacyla kursun düzenlendiini söyledi.

Vann tarm, hayvanclk ve gda yönünden önemli bir ehir olduunu belirten Hakan, unlar kaydetti:

Uygulamal çifti Okulu duvar olmayan okuldur. Üreticilerimize sahada, karla kapl bahçelerde ve ahrlarda eitimler veriyoruz. çiftçilerimizin i becerilerini gelitirmeyi, kazançlarn artrmay ve onlara i olana salamay amaçlyoruz. Proje kapsamnda çatakta 25 kadn üreticiye otlu peynir yapmyla ilgili eitimler veriyoruz. Eitimler sayesinde kentimizin en önemli deeri olan otlu peynir hak ettii deeri görecek. Marka haline getireceimiz otlu peyniri tüm dünyaya tantmay hedefliyoruz. Otlu peyniri ihracat olan bir ürün haline getireceiz.

VANDA LK KADIN KOOPERATFN KURACAIZ

Eitimlerin sonunda FAOnun desteiyle kentteki ilk kadn kooperatifini kuracaklarn anlatan Hakan, Kentte otlu peynir yapm farkllk gösteriyor. Bakale, Geva, çatak ve Bahçesaray ilçelerinde peynir yapmnda kullanlan otun ve kullanlan tuz orannn ayn olmadn gördük. Önceden toprak küplerden yaplan otlu peynirin hem tad hem de aromas çok güzeldi. Günümüzde otlu peynir plastik kaplarda yaplyor. Peyniri yeniden toprak küplerde yaparak kaybolan o lezzeti yakalayacaz. Otlu peyniri, standard olan ve markalam bir ürün haline getireceiz. Yapacamz çalmalarla peynirde kullanlan tuz ve ot miktar peynirin konulaca küplerin üzerine yazlacak. Bu küplere Van Kalesi, Van Kedisi, Van Gölü ve Akdamar Adas figürlerini ileyerek dünya pazarna sunacaz. ifadelerini kulland.

SALIKLI PEYNR ÜRETM GERçEKLETRECEZ

Kursiyer Emine Susan ise aile bütçesine destek olmak ve eksikliklerini gidermek için kursa katldn ifade etti.

Bundan sonra daha salkl üretim yaparak daha çok alcya ulaabileceklerini aktaran Susan, Peynirlerin saklanaca topraktan küplerimiz olacak. lçemiz adna güzel bir çalma oldu. lkbaharda yaylaya çkan koyunlarmzdan elde ettiimiz sütü daha verimli deerlendireceiz. Verilen eitimler sayesinde tuz orann ölçülü olduu daha salkl peynir üretimi gerçekletireceiz. Peyniri daha kaliteli ekilde pazara sunacamza inanyorum. dedi.

Aye Selçuk da eitimlerde bilmedikleri detaylar, peynirdeki tuz oran gibi konular örendiklerini belirterek, kursun düzenlenmesinde emei geçenlere teekkür etti.

Ana Sayfaya Git