Oto ekspertizde yeni dönem değişikliklerine dikkat

TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger, ikinci el araç satışı yapan işletmelerin, satış tarihinden önce üç gün içinde ekspertiz raporu almasının zorunlu olacağını belirterek, "Ekspertiz raporu ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödenecek." dedi.

Haberler 26.08.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanl tarafndan hazrlanan 2. el motorlu kara tatlar ticaretine ilikin yönetmelik 15 Austosta yürürlüe girdi. Yeni yönetmelie göre kullanlm otomobil alm satm yapan kiiler 31 Austos tarihine kadar yetki belgesi almak zorunda.

Yeni düzenlemeyle birlikte araç alm satmnn önemli bir halkas olan oto ekspertiz konusunda da admlar atld.

TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardmcs Ayözger, sektörün kurumsallamas yolunda uzun zamandr atlan admlarda sona gelindiini belirterek, ikinci el motorlu kara tat ticareti yapan iletmelerin, 31 Austos tarihine kadar yetki belgesi almalar gerektiini anmsatt.

RAPORUN EN AZ BE YIL SÜRE LE SAKLANMASI DA ZORUNLU OLACAK

Yeni düzenlemeyle deiecek konulara deinen Ayözger, Yetki belgesi olmayan firmalar bir yl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç sat yapabilecek. kinci el araç sat yapan iletmeler, sat tarihten önce üç gün içinde ekspertiz raporu almak zorunda olacak. Ekspertiz raporu ücreti, sat ileminin alcdan kaynaklanan bir nedenle gerçeklememesi durumunda alc, dier hallerde satc iletme tarafndan ödenecek. Model ylna göre sekiz yan veya yüz altm bin kilometrenin üzerindeki tatlar için ekspertiz raporu alnmas zorunlu olmayacak. ifadelerini kulland.

Yönetmelikte en önemli detaylardan birinin ise araç alm satmlar sonras gizlenen kusurlara ilikin yaplan ekspertiz zorunluluuna yönelik olduuna belirten Ayözger, Raporun, satc ile ekspertiz iletmesi tarafndan en az be yl süre ile saklanmas da zorunlu olacak. dedi.

SATI TARHNDEN TBAREN Üç AY VEYA 5 BN KM GARANT

Garanti kapsamna giren hususlarla ilgili açklamada da bulunan Ayözger, Ticareti yaplan ikinci el otomobil, sat tarihinden itibaren üç ay veya be bin kilometre, ikinci el motorlu kara tat ticaretiyle itigal eden iletmenin garantisi altnda olacak. letme, garanti kapsamna giren hususlar sigorta yaptrmak suretiyle karlayabilecek. ifadelerini kulland.

Ayözger garanti kapsam dnda yer alan hususlarla ilgili ise Ekspertiz raporunda belirtilen arza ve hasar bildii halde mevcut arac alan kiiler bu garanti sisteminden faydalanamayacak. Bununla birlikte sat srasnda alc tarafndan bilindii iletme tarafndan belgelendirilen arza ve hasarlarda garanti kapsamnda bulunmayacak. deerlendirmesinde bulundu.

Ekspertiz merkezlerinin son düzenlemeye birlikte otomotiv sektörünün tamamlayc unsuru olmaya devam edeceini belirten Ayözger, hem alc hem de satclarn güven altna alnmas için yeni düzenlemenin titizlikle denetlemesi gerektiini söyledi.

KURUMSAL FRMALAR SÜREçTEN GÜçLENEREK çIKACAK

Sürecin ilerleyen dönemlerine yönelik öngörüsünü de paylaan Ayözger, unlar kaydetti:

TÜKin açklad verilere göre, 2020 ylnn Ocak-Haziran aylarnda 3,9 milyon adet ikinci el araç satld. kinci el araç pazar 2019un ayn dönemine göre yüzde 21,6 artt. 2019un son alt aynda 4,5 milyon adet ikinci el otomobil ve hafif ticari araç sat gerçekleti. Düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte ikinci el araç ticaretinde de ciddi bir art yaanacan öngörüyoruz. Yönetmelik sayesinde sektörde kurumsallkla ilerleyen firmalarn avantajl olacan söyleyebilirim. Hizmet kalitesini tescilleyerek, güven salayanlarn güçlenerek yollarna devam edeceklerini düünüyorum.

TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardmcs Ozan Ayözger, araç alm satmlarnda yürürlüe giren güvenli ödeme sistemleriyle para transferinin güvenilir bir ekilde gerçekletirileceini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git