Otomatik Katılım’da BES’ten çıkanlar yeniden katılabilecek

Otomatik BES’te sistemden çıkan çalışanların yeniden sisteme katılabilmesi ile ilgili başlatılan çalışma kapsamında, Otomatik Katılım sözleşmesini sonlandıran çalışanların, yeniden kendi isteğiyle sisteme katılmasına ilişkin düzenleme 30 Haziran'da devreye girdi.

Haberler 09.07.2019 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BES ve OKS ile ilgili deerlendirmelerde bulunan NN Hayat ve Emeklilik Genel Müdür Yardmcs Kerem Özda, kiilerin uzun vadeli tasarruf yapma alkanlklarnn düüklüü ve zaman zaman sistemi ksa dönemli tasarruf olarak görme eilimleri nedeniyle sistemin olumsuz etkilendiine dikkat çekti ve ekledi:

Sistem çok effaf. Bu kapsamda hizmet veren emeklilik irketlerinin sermaye yaplar da oldukça güçlü. Sistemde katlmclarn ödedikleri katk paylar emeklilik fonlarnda yatrma yönlendirildikten sonra Takasbankta saklanyor. Son derece salam bir sistemden söz ediyoruz.

BESten çkanlar yeniden katlabilecek

Özda, yatrmlarn emeklilik fonlar araclyla gerçekletii BESte nakit, vadeli ve vadesiz mevduat, çeitli borçlanma araçlar, hisse senetleri, kymetli madenler, gayrimenkule dayal varlklar, vadeli ilem ve opsiyon sözlemeleri, borsa ilemleri, yatrm fonu katlma belgeleri gibi farkl yatrm araçlar bulunduuna dikkat çekti.

Türkiyede mevcut emeklilik fonlarnn yatrm portföyüne bakldnda ksa ve orta vadeli likit, sabit getirili fonlarn çounlukla tercih edildiini kaydeden Kerem Özda, Devlet katksnn fon tercihlerini ise Hazine ve Maliye Bakanl belirliyor. Tasarruflarn en çok Türk liras olarak biriktirildii sistemde altnn önemli bir yeri bulunuyor dedi.

Ana Sayfaya Git