Otomobil Üretimine Evsahibi Oluruz

DTSO Başkanı Ahmet Sayar, Türkiye’de otomobil üretim merkezinin Diyarbakır olmasını istediklerini bildirdi.

Haberler 05.06.2017 - 03:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DTSO Bakan Ahmet Sayar, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann katld 73üncü Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) Genel Kurulundaki Kendi otomobilimizi üretelim ifadelerine ilikin açklamalarda bulundu. Konuya ilikin yazl açklama yapan Sayar, Türkiyede sanayilemenin en ileri noktalarda olduu sektörlerin banda otomotiv sektörünün geldiini belirterek, Otomotiv yan sanayicileri, sadece ülkemizde üretilen, montaj yaplan araçlara parça tedarik etmekle kalmayp, bütün dünyaya otomotiv yedek parçalar ihracat yapmaktadrlar. Türkiyede otomotiv ihracat 20 milyar dolarn üzerindedir. Bu da bize göstermektedir ki, ülke olarak otomotiv üretme kabiliyet ve becerisine sahip durumdayz dedi.

SORUN ÜRETM DEL, PAZARLAMA

Yerli otomotivde sorunun üretim deil, pazarlama olduunu kaydeden Sayar, Sadece Türkiye için üretilen bir otomobilin uzun vadede sürdürülebilir olma ans yoktur. Üretimi yaplacak otomobilin dünya pazarlarna açlmas arttr. Dolaysyla üretim planlamasnda sadece Türkiye piyasasnn talepleri deil, Avrupa, Rusya, Ortadou, Afrika ve Amerika pazarlarnn da talep ve ihtiyaçlar analiz edilmeli, ürün gelitirme çalmalar bunlara göre yaplmaldr. Pazarlama organizasyonlarnda yurt d pazar gelitirme çalmalar ve sat a oluumuna çok daha fazla önem verilmelidir. Otomotiv gelitirme, pazar oluturma ve ilk yatrm safhalarnda, devletin büyük hissedar olduu, yerli ve yabanc ortaklarn da yer alaca bir yapnn oluturulmasnn faydal olabileceini düünüyoruz diye konutu.

OTOMOTV YATIRIMI BÜYÜK FIRSAT

Yerli otomotiv yatrmnn, modern teknolojik sanayi yatrmlarnn ülke geneline yaylmas için de büyük bir frsat olduuna dikkat çeken Sayar, unlar kaydetti:

Maalesef geçmite yaplan uygulamalarla sanayi üretimi ülkemizin belirli bir bölgesinde kümelenmitir. Bu durum aslnda sosyal ve ekonomik birçok riski de oluturmutur. Göç ve bölgeler aras gelimilik farklarnn da sebeplerinden biri olmutur. Sanayi yatrmlarnn ülkemizin geneline olabildiince adil bir ekilde yaygnlatrlmas, birçok sorunumuzun da çözümüne pozitif katk salayacaktr.

EV SAHPL YAPMAKTAN MUTLULUK DUYARIZ

Diyarbakr, dünya gayri safi milli hasla ve nüfusunun yüzde 20sine yaklak 4 saatlik uçu mesafesinde olduunu vurgulayan Sayar, sözlerini öyle sürdürdü:

Genç nüfusumuz, kurumlar aras güçlü ibirliimiz, baarl sanayicilerimiz ile yerli otomotiv projesinin içerisinde yer almaya hazrz. Yerli otomobil yatrm için Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesinde veya ilimizin herhangi bir yatrm alannda talep edilen büyüklükte arsa tahsisi yapabilir ve tüm alt yapy hazr hale getirebiliriz. çalmalar devam eden lojistik köy ve fizibilite aamasnda olan Diyarbakr-anlurfa-skenderun Liman Hzl tren projesinin tamamlanmas ile beraber ilimizin lojistik avantajlar da artacaktr. Bu çerçevede yerli otomotiv yatrmnn içinde yer alarak üretimin Diyarbakrda yaplmasn arzu ediyoruz. Bunun için sanayicilerimiz ile birlikte her türlü ibirliine açk olduumuzu da belirtmek istiyorum. Bölgenin kalknmasnda anahtar rol alacak yerli otomobile ev sahiplii yapmaktan mutluluk duyarz.

Ana Sayfaya Git