Otomobilde ÖTV artışı ikinci eli hareketlendirdi

Binek otomobillerde uygulanan vergi oranlarında değişikliğe gidilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girmesiyle ikinci el otomobil piyasası hareketlendi.

Haberler 02.12.2016 - 08:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Oto Galericiler Odas Bakan Hakan Yank, düzenleme ile ÖTV oranlarnda motor silindir hacmine göre artlar yaandn söyledi.

Yank, ÖTV oranlarna yakn ikinci el araçlarda da fiyat art olacan belirterek, unlar kaydetti:

Biz de araçlarn sfr fiyatlar üzerinden satmz yapacamz için ikinci elde de fiyat art olacaktr. Gün otomobil alma günü. Oto kooperatiflerinde ve galericiler çarsnda ikinci el araç fiyatlar aralk sonuna kadar zaml deil. ÖTVden kaynaklanan artlar uygulamadk ama yakn bir zamanda biz de ikinci el araç fiyatlarnda art yapacaz. Durum onu gösteriyor.

- Talep ve younluk artt

ÖTV düzenlemesiyle oluan fiyat artlarnn ardndan ikinci el otomobillerde alm-satmlarn hzlandn vurgulayan Yank, ikinci el araçlara zamlardan dolay talebin çoaldn ifade etti.

Son yllarn en youn dönemlerinden birini yaadklarn dile getiren Yank, ÖTV zamm nedeniyle uygun, hesapl araç bulmakta da zorluk yayoruz. Bu böyle devam edecek gibi gözüküyor. ÖTV artlar böyle devam ettii sürece 2017de de sfr araçlarda olduu gibi ikinci el araçlarda da fiyatlar artacak gibi gözüküyor. dedi.

Yank, normalde bu aylarda ikinci el otomobil satlarnn düük olduunu belirterek, ÖTV artlar, otomobil alacak vatandalarn yeni yla brakmadan araç sahibi olmalarna vesile oldu. Olmaya da devam edecek gibi gözüküyor. ler u anda iyi. ifadesini kulland.

- 1600 cc motor hacminin altndaki araçlara ciddi anlamda talep var

Yank, ylbandan sonra motorlu tatlar vergisine, kaskolara ve trafik sigortalarnda da artlar olacan vurgulayarak, ÖTV zammnn üstüne yüzde 10luk da ek masraflar eklendiinde ylbandan sonra araç alacaklarn cebinden daha fazla para çkacak. O yüzden araç alacak kiilerin ylbandan önce almalarnda fayda var. imdi alrlarsa bu arttan kurtulabilirler. dedi.

kinci el araçlarda u anda en çok otomatik vitesli araçlarn tercih edildiine dikkati çeken Yank, 1600 cc motor hacminin altndaki araçlara ciddi anlamda talep var. Fiyat olarak da 30 ile 50 bin lira arasndaki araçlar ciddi talep görüyor. Ayrca genellikle az yakan araçlar tercih ediliyor. diye konutu.

nternet sitelerindeki otomobil fiyatlarna itibar edilmemesini öneren Yank, unlar kaydetti:

kinci el araçlarda fiyatlarn belirlenecei yerler otomobil pazarlar ve merkezleridir. Araçta önemli yürüyen aksam, motor ve kaporta gibi önemli unsurlar vardr. Bunlarn ne durumda olduunu bilmediiniz bir araca yazlan deer tamamyla hayali oluyor. Bu da fiyatlarn artna sebep olur. nternetteki fiyatlarla oto kooperatiflerindeki fiyatlar arasnda uçurumlar var.

Ana Sayfaya Git