Otomobile yıl sonunda en az yüzde 25 zam gelecek

Rusya-Ukrayna savaşıyla üretimde yaşanan maliyet artışları otomobil fiyatlarına zam olarak yansıyacak. 2022 sonuna kadar otomobillerin sadece fabrikadan çıkışına yüzde 25 zam gelebilir...

Haberler 26.04.2022 - 02:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Otomobil fiyatlarna yeni zamlar kapda. Rusya-Ukrayna savayla birlikte fabrikalarda üretim maliyetlerinin rekor seviyelere ulamas, mays ayndan balayarak otomobillerde yeni zamlar da beraberinde getirecek.

Türkiyede otomobil fiyatlar, ocak ayndan bu yana ortalama yüzde 8 artt. Baz marka ve modellerde ise bu oran yüzde 20lere kadar çkyor. Özellikle vergi dilimi deien araçlarda fiyat artlar çok daha yüksek. Ancak sektör temsilcilerine göre, piyasada asl zamlar maystan itibaren kademeli olarak balayacak.

Aslnda üretim maliyetlerindeki artn otomobil fiyatlarna yansmas beklenen bir gelimeydi. Ancak bunun ne oranda olaca henüz ifade edilmemiti. Bu konuda ilk açklama stanbul Ticaret Odas (TO) Tatlar Sat ve Servis Komitesi Meclis üyesi Ziya Alp Gülandan geldi.

Gülan, ylsonuna kadar otomobillerin sadece fabrikadan çk maliyetinin yüzde 25 artmasnn beklendiini söyledi. Gülan, otomotiv sektöründeki daralmay ve fiyat artlarn TOnun nisan ay meclis toplantsnda da gündemine de tad.

SADECE PALADYUM KRZ ÜRETM MALYETN 200 DOLAR ARTIRDI

Gülan, pazarn son yllarda gerilediini hatrlatarak, Pazar bu yl da dümeye devam etti. Mart aynda yüzde 30luk kayp yaadk. çip krizine bal olarak araç bulunurluk sorunu olduu için talepteki düüü çok alglamadk ama baka bir tehlike çkt karmza. Yeni zamlar. Bu sefer bizden kaynaklanmayan sadece dardaki sorunlar edeniyle yüzde 25e yakn bir zam beklentisi var diye konutu.

Rusya-Ukrayna savann gelecek bu zamlarda büyük etkisi olduunu dile getiren Gülan, Sadece Rusya-Ukrayna savanda paladyum madeninin gelmemesi ve zamlanmas nedeniyle içten yanmal motorlarda üretim maliyeti 200 dolar artt. Dier yandan enerji maliyetleri yükseldi. Lojistik maliyetleri artt. Ayrca, küresel çapta enfl asyon art yaanyor. Tüm bunlar topladmzda maalesef kur artmasa bile ylsonuna kadar otomobillerin Türkiyeye yüzde 25 zaml gelecek diye konutu.

Bu sadece otomobillerin fabrikadan çktaki baz maliyetindeki art. Gülan, Türkiyedeki vergi sistemi ve kura bal olarak bu orann daha artabileceine dikkat çekti.

Gülan, fiyatlarn artaca beklentisinin yatrmclar harekete geçirdiini belirterek, Yatrm amaçl otomobil alanlar pazarn bir nebze de olsa canl kalmasn salyor dedi.

ODD BAKANI BOZKURT: FYAT ARTII KAçINILMAZ

Otomotiv Distribütörleri Dernei (ODD) Bakan Ali Haydar Bozkurt, sanayide artan maliyetler nedeniyle otomobil fiyatlarnda yeni zamlarn kaçnlmaz olduunu belirterek, Son dönemde hammadde fiyatlarndaki rekor yükseli ve lojistik maliyetlerindeki art otomobillerin zamlanmasna neden olacak. Mays ve hazirandan itibaren bu zamlar görmeye balayacaz dedi.

Bozkurt, son yllarda Türkiyede otomobil fiyatlarnn önemli oranda artmasnn satlara da olumsuz yansdna vurgu yaparak, çip krizi hiç gündemde olmasayd ve dilediimiz kadar araç tedarik edebilseydik bile bu fiyatlar, döviz kurunun seviyesi ve mevcut kredi imkanlar ile en fazla geçen yl yakalardk dedi. 2021de Türkiyede otomobil ve hafif ticari araç satlar yaklak 737 bin adet olarak gerçeklemiti.

DS CEOSU FOUCHER: TÜM AVRUPA FYATLARI ARTIYOR

DS Automobiles CEOsu Batrice Foucher, otomobilde fiyat artlaryla ilgili olarak unlar söyledi:

Araç fiyatlar artyor. Bir tarafta hammadde, dier tarafta çip krizi ve artan talep var. Öte yandan, lojistik maliyetleri yükselmeye devam ediyor. Sava sebebiyle çok baka noktalara gidiyor ve iler karmaklayor. Araç maliyetlerinin artmas dolaysyla biz üreticiler de fiyatlar artrmak zorunda kalyoruz. Pazar ve rakipleri takiip ederek, benzer fiyat konumlandrmalarn korumaya çalyoruz. u anda Avrupada, yüzde 2,2 kadar Alman rakiplerimizin üzerinde fiyatlandrma yapyoruz. Tüm pazar u an için fiyatlarn artryor. Biz ne yapacaz, insanlar bunun karln ödeyecek mi noktasna gelecek olursak

Toplumsal olarak yüksek fiyatlar kabul edilebilir olmamakla birlikte ürettiimiz her ürünün satldn ve yeni aracn gelmesini beklediimizi görüyoruz. Önümüzdeki yl daha fazla çip olmas ve üretimin artmas ile birlikte pazar beklentilerini karlayabileceiz. u anki ileyi normal bir ileyi deil elbette 2023ün normallemesini öngörüyoruz. Ama elbette söylediimiz gibi bu kadar yüksek bir sorun ortaya çkaca beklenmiyordu açkças.

Ana Sayfaya Git