Otomobillere zorunlu oldu

Gelişmiş acil frenleme, sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı, şeritte tutma destek, kör nokta bilgi, olay veri kaydedicisi, alkol kilidi kurulum kolaylığı ve aracın siber saldırılara karşı korunması güvenlik sistemleri arasında yer alıyor.

Haberler 14.05.2020 - 23:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kara yollarnda can ve mal güvenliini korumak, ölümlü ve yaralanmal kazalar azaltmak amacyla yeni araçlarda bulunmas zorunlu gelimi güvenlik sistemlerine ilikin esaslar belirlendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn Motorlu Araçlar ve Römorklar ile Bunlar için Tasarlanan Aksam, Sistem ve Ayr Teknik Ünitelerin Genel Güvenlii ve Korunmasz Karayolu Kullanclarnn ve Yolcularn Korunmas ile lgili Tip Onay Yönetmelii Resmi Gazetede yaymland.

ZORUNLU OLDU

Yönetmelikle Bakanlk tarafndan uluslararas otomotiv mevzuat dikkate alnarak yaplan çalmalar sayesinde otomotiv sanayisinin uluslararas pazara entegrasyonu, piyasaya arz edilecek araçlarn yüksek güvenlik seviyesinde olmas amaçland.

Düzenlemeyle, kara yollarnda can ve mal güvenliini güncel teknolojiye uyumlu olarak korumak, ölümlü ve yaralanmal kazalar azaltmak adna yeni araçlarda bulunmas zorunlu gelimi güvenlik sistemleri tespit edildi.

Gelimi acil (otomatik) frenleme, acil durum eritte tutma, sürücü dalgnlk ve dikkat uyar, eritte tutma destek, kör nokta bilgi, olay veri kaydedicisi (kara kutu), akll hz destek, alkol kilidi kurulum kolayl, aracn siber saldrlara kar korunmas söz konusu güvenlik sistemleri arasnda yer alyor.

Gelimi güvenlik sistemlerinin kullanmyla sürücüler, yolcular, yayalar ve bisikletliler için daha güvenli bir ulam imkannn salanaca öngörülüyor.

Yönetmeliin baz maddeleri bugünden itibaren geçerli olurken, baz maddeleri ise 6 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüe girecek.

Ana Sayfaya Git