Otomotivde "sıfır araç" trafiği

Bu yıla beklentilerin altında başlayan otomotiv sektörü, 2019'un son aylarında faiz indirimleri ve firmaların kampanyalarıyla canlandı.

Haberler 16.12.2019 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Talep artndan dolay bayilerde younluk oluurken, baz modellerin tükenmesi nedeniyle müterilerin talebi karlanamyor. Otomotiv Yetkili Satclar Dernei Yönetim Kurulu Bakan Murat ahsuvarolu Taleple arz arasnda ciddi bir sknt var. Bunun da nedeni, yüzde 0,49 gibi çok önemli bir faiz indirimini sektör beklemiyordu. Müteri, bulamad arac ocak ve ubatta almann da peine dümü durumda dedi.

Bu yla beklentilerin altnda balayan otomotiv sektörü, 2019un sonlarna doru faiz indirimleri ve firmalarn özel kampanyalaryla vites yükseltirken, baz modellerin tükenmesi nedeniyle müterilerin talebine karlk verilemiyor.

Yla beklenenden daha yava balayan otomotiv sektörünü canlandrmak için yl içinde baz vergi tevikleri uygulanmt. Kamu bankalar da yerli üretimi desteklemek amacyla hazrlad Otomotivde Yerli Üretime Özel Tat Kredisi Kampanyas kapsamnda aralk ayna özel frsatlar sunmutu. Birçok yerli ve yabanc firma, hurda araç teviki, sfr faiz, uzun vade seçenekleri ve takas indirimi gibi kampanyalarla alclarn ilgisini çekmeye çalyor.

Sfr otomobil satndaki talep sebebiyle bayilerde younluk oluurken, baz modellerin tükenmesinden dolay vatandalarn talebi karlanamyor. Beendikleri araç için sipari vermek için sraya giren müteriler, aracn bayiye gelmesini en az 15 gün bekleyebiliyor. Bu süre marka ve modele göre artabiliyor.

- Otomotive olan ilgiyi yeniden coturdu

Otomotiv Yetkili Satclar Dernei (OYDER) Yönetim Kurulu Bakan Murat ahsuvarolu, yüzde 0,49luk faiz kampanyasnn ciddi manada sektörün önünü açtn ve otomotivde bekledikleri destei yl içerisinde çeitli dönemlerde gördüklerini ifade etti.

Yüzde 0,49uk faiz orannn ayr bir anlam tadn belirten ahsuvarolu, çünkü bu, otomotive olan ilgiyi resmen yeniden coturdu. Bu, mevduat faizinin de altnda bir faiz oran. Yani mevduat faizi bizim en büyük rakibimizdi. nsanlar parasn mevduatta deerlendirmeyi düünüyordu ama yüzde 0,49luk faiz oran otomotiv sektörünün gerçekten son birkaç ay önünü açan çok önemli bir durum oldu. diye konutu.

- Müteriler hayal ettikleri arac bulma noktasnda zorluklar yayor

Murat ahsuvarolu, bayilerde ciddi bir talep younluu bulunduuna iaret ederek, unlar kaydetti:

Piyasada sfr araç konusunda sknt var, doru... Taleple arz arasnda ciddi bir sknt var. Bunun da nedeni yüzde 0,49 gibi çok önemli bir faiz indirimini sektör beklemiyordu. Talep ediyordu ancak bu kadar hzl ve ani reaksiyon verileceini öngöremiyorduk. Dolaysyla hem yan sanayi hem de üretim olsun, bunlarn hzlca bir araya gelip önünü açmas zaman isteyen iler... Dolaysyla 7/24 çalmalarna ramen piyasada ciddi miktardaki talebe üreticiler ve yan sanayi ayn hzda cevap veremedi.

u anda aslna bakarsanz müteriler, hayal ettikleri arac bulma noktasnda zorluklar yayor. Örnein, renk ve paket anlamnda belki istediini bulamyor ama daha düük bir paketi bulabiliyor. Ama bu talep, gelecek yln ilk çeyreinin de canl geçeceinin iaretini veriyor. Tabii bu canlln devam içinde yüzde 0,49 faizin gelecek ylda da devam etmesi elzem. Bu faizler bu ekilde devam ederse otomotiv, gelecek sene 600-650 bin adetlere doru yelken açar diye öngörüyoruz.

Bu ay 2018in ayn dönemine göre daha fazla sat beklediklerini ifade eden ahsuvarolu, Geçen yl aralk sat 77 bin adet civarndayd. Bu yl öngörümüz 85 bin adet civarnda. Ama eer bu faiz indirimi, bir ay daha önce açklansayd aralkta satlar 100 bini geçerdi, 120 bin civarn görebilirdik. diye konutu.

- ubat fiyatlarnda model geçii kaynakl küçük farklar olabilir

OYDER Yönetim Kurulu Bakan ahsuvarolu, aralk aynda karlanamayan talebin ocak ayna sarkmasnn beklendiini aktararak, unlar kaydetti:

Müteri, aslnda bulamad arac ocak ve ubatta almann da peine dümü durumda. Yani öyle ki; istedii araç ubatta gelirse ubatta alacan beyan ediyor. Ancak 31 Aralkta hurda teviki bitiyor. Hurda teviki de ortalama 6-7 bin lira indirim demek. Bu devam etmeyecek ve 2020 model geçii ubat aynda olacak. Oradaki model geçileriyle ilgili de yüzde 2-3 arasnda küçük farklar olabilir. Bunun haricinde de herhangi bir fiyat etkileimi olmaz.

- Türkiye Cumhuriyetinin otomotiv perakende tarihinde böyle bir faiz oran yok

Murat ahsuvarolu, faiz indirimi ve çeitli vergi teviklerinin sektörün önünü açtn ve sektörün gelecee dair umutla bakmasn saladn dile getirerek, Türkiye Cumhuriyetinin otomotiv perakende tarihinde böyle bir faiz oran yok. Bu çok ciddi ve kymetli bir adm. Bu desteklerinden dolay hükümetimize, Hazine ve Maliye Bakanlna kalbi ükranlarmz sektör adna sunuyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git