ÖTV yapısı değiştirir

Otomotiv sektöründe yeni Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yapısı ve döviz kurundaki artışın fiyatlara yansıtılmasıyla 2017 yılında pazarın segment paylarında farklılıklar ve satışlarda bir miktar daralma yaşanabileceği tahmin ediliyor.

Haberler 02.01.2017 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Citroen Genel Müdürü Bahattin Tatolu, hem ÖTV oranlar hem de döviz kurlarnn artmasyla fiyatlarn zamlanaca beklentisinin kasm aynda yeni bir sat rekorunun krlmasna neden olduunu, kasmda binek ve hafif ticari araç pazarnn geçen yln ayn ayna göre yüzde 45 artla 122 bin adet seviyesinde gerçekletiini ifade etti.

Döviz kurundaki artn fiyatlara yansmasnn hissedilmeye balamasyla birlikte önceki yllara göre daha düük bir aralk ay performans görüldüünü belirten Tatolu, bir anlamda aralktaki talebin kasma çekildiini, markalarn ellerindeki stoklar eritmek için sunduklar avantajl kampanyalarn etkisiyle aralk aynn kasm ayna benzer bir sonuçla tamamlandn dile getirdi.

Tatolu, 2017 ylnda ÖTV yapsnn deimesinin etkisiyle pazarda segmentlerin paylarnda farkllklar, satlarda alt segmentlere doru kaymalar olacaktr. Toplam pazarda da 2016ya göre bir miktar azalma gerçekleeceini öngörebiliriz. dedi.

- Citroenin 2017 sat hedefi 30 bin

Citroen adna 2017 yln 30 bin adetlik satla kapatmay hedeflediklerini belirten Tatolu, Türkiyede kasm aynda pazara sunduklar yeni Citroen C3 modelinin markann hedeflerine ulamasnda önemli bir etkisi olacan dile getirdi.

Bahattin Tatolu, Türkiyede en fazla tercih edilen, yllk 150-160 bin adetlik sata sahip olan B segmentinde yeni C3 ile yüzde 3,5 pazar pay alarak iddiamz artrmay, ritmimize geri dönmeyi hedefliyoruz. diye konutu.

Tatolu, gelecek süreçte Türkiye pazarna sunacaklar güçlü yeni modeller sayesinde pazar paylarn yüzde 2,8den yüzde 3,5-4 bantlarna çkarmay planladklarn kaydetti.

- lk aylarda önemli bir yavalama yaanabilir

Subaru Genel Müdürü Halil Karagülle ise 2016 yln içinden geçilen skntl döneme ramen olumlu sat sonuçlaryla geride braktklarn, yln geneline bakldnda zayf geçen ilk çeyrein ardndan temmuz ayna kadar oldukça hareketli ve yüksek sat temposuna sahip bir ikinci çeyrek yaadklarn ifade etti.

Temmuz aynda yaanan sancl dönemden üçüncü çeyrekte olumsuz etkilenen sektörün, ÖTV art beklentisi nedeniyle kasm aynda 122 bin adetlik rekor sata ulamay baardn anlatan Karagülle, aralk aynn ilk yars biraz sakin geçse de ikinci yarsnda markalarn kampanyalarnn da etkisiyle yine youn bir sata ulaldn söyledi.

Karagülle, 2017ye baktmzda, 2016da tam olarak yanstlamayan döviz kuru ve ÖTV artlarnn fiyatlara yansyacan ve ilk aylarda önemli bir yavalama yaanacan öngörebiliriz. Yl genelinde ise otomobil ve hafif ticari araç pazarnn bir önceki yla göre yüzde 10 civarnda bir daralmayla yaklak 850-900 bin adet seviyesinde kapanacan düünüyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

- 2016da olumsuzluklara ramen hedefler gerçekletirildi

Subaru markas adna 2016nn Türkiyede imaj ve marka bilinirliini artrmaya yönelik yatrmlarn younlat bir yl olduunu aktaran Karagülle, unlar kaydetti:

Subaru mühendisleri tarafndan gelitirilen, stereo kamera teknolojisinin kullanld ilk ve dünyadaki en güvenli sistem olma özelliini tayan EyeSight sürücü destek sistemini, Outback modelimizden sonra Levorg modelimizde de sunmaya baladk. SUV Subaru XV ve Forester modellerimiz makyajland. ki kapl coupe modeli Subaru BRZ, kapsaml bir makyaja urad, sürü keyfi artrld, aktarma organlar ve egzost sistemi ise yenilendi. Aralk 2016 sonu itibaryla makyajl Subaru BRZyi Türkiyede de sata sunmaya baladk.

Karagülle, 2016nn Subaru adna pazardaki ve Türkiyedeki olumsuzluklara ramen hedeflerinin gerçekletirildii bir yl olduunu ifade ederek, 2017 ylnda sat hedeflerini 2016 ile ayn seviyede, bin 500-bin 600 adet aralnda olacak ekilde planladklarn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git