Ova suyla buluşacak

Türkiye'nin en büyük suni nehri olan 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar ana kanalının tamamlanmasının ardından Fırat'ın suyunu biriktirecek Mardin depolama tesisinin yapımı hızla sürüyor.

Haberler 21.06.2019 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Derik ilçesinde yürütülen ve Mardin Ovasndaki 834 bin 380 dekar arazinin sulanmasn salayacak projenin yüzde 65i tamamland.

Güneydou Anadolu Bölgesinin bereketli topraklarn suyla buluturup, yöre insannn gelirinin artrlmas ve yaam kalitesinin yükseltilmesi amacyla Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce youn çalma yürütülüyor.

Bu kapsamda Türkiyenin en büyük suni nehri olan 221 kilometre uzunluundaki Mardin-Ceylanpnar ana kanalnn tamamlanmasnn ardndan Frat Nehrinin suyunu biriktirecek Mardin depolama tesisi ina ediliyor. Atatürk Barajndan alnacak su, Derikte 340 milyon liraya ina edilen 254 milyon metreküp kapasiteye sahip depoda toplanacak.

20 metre yüksekliinde

DS Genel Müdürü Mevlüt Aydn, Fratn suyunu biriktirecek Mardin depolama tesisinin yapmnn devam ettiini söyledi.

Derik ilçesine bal Ambarl ve Boyakl köylerinin güneyinde ina edilen tesiste yaklak 254 milyon metreküp suyun toplanacan ifade eden Aydn, 20 metre yüksekliindeki depoda seddenin de yaklak 12 bin 800 metre olduunu belirtti.

834 bin dekar sulayacak

Projede yüzde 65 fiziki gerçekleme salandna iaret eden Aydn, Bu proje ile ilk aamada 135 milyon metreküp daha sonra 254 milyon metreküp su depolanarak 834 bin 380 dekar arazinin sulanmas salanacak. in maliyeti, uygulama yl fiyatlarna göre yaklak 340 milyon liradr. ifadelerini kulland.

Mevlüt Aydn, Atatürk Barajndan getirilecek suyun sulama mevsiminde pompajl sahalara verilmesiyle Mardinin verimli topaklarnn suya kavuturulacan bildirerek, Sulama tesislerinin tamamlanmas, bölge halknn sosyo-ekonomik olarak geliimine olanak salayacak ve refah düzeyini artracak. Bölgedeki bereketli topraklar suyla buluturduumuz zaman verim daha da katlanacak. Modern sulama sistemine geçilmesiyle ylda 3 ürün alnabilecek ve bu sayede çiftçi zenginleecek. Dünyaya gda üreten ve ihraç eden merkez haline gelecek. diye konutu.

Mardin Hububat ve Ticaret Merkezi Bakan Mehmet erif Öter, hükümetin son yllarda Güneydoudaki sulama projelerine büyük önem verdiini, bu sayede tarm arazilerinin suyla bulutuunu söyledi. Mardin denize, hayaline kavuuyor. Yllardr bu suyu hasretle bekliyorduk. diyen Öter, unlar kaydetti:

nallah hükümetimiz yakn zamanda tarla içi datm sulama sistemlerini de tamamlayacak. Suyla buluan verimli topraklarda üretim iki kat artacak, bölgede isizlik sona erecek. Burann denizi yoktu, tesisle deniz olacak. Balkçlk yaplacak, bölge ve ülke ekonomisine katk sunulacak. Bu tesis bölge tarmna hayat verecek.

Ana Sayfaya Git