Özhaseki Sur'a Bitim Tarihi Verdi

"Sur'un inşasındaki temel hedefimiz; bölgede birlik ve kardeşliğin temellerini bir daha asla sarsılmayacak şekilde sağlamlaştırmak"

Haberler 12.03.2018 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanl Diyarbakrda bölücü terör örgütünün saldrlarnda ar hasar gören tarihi Sur ilçesinde alt ve üst yap, sosyal donat, ibadethanelerin restorasyonu gibi çalmalar teker teker hayata geçiriyor. Sokak Salklatrma Projesi kapsamnda Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri üzerinde 2 bin 592 ticarethane ve konutun onarm tamamland. çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki, 2015 yazndan bu yana bölgede yaanan olaylarn milletin ve dünyann gözleri önünde gerçekletiini hatrlatt. Bakan Özhaseki Ksa süre içerisinde tamamladmz yeni evleri vatandalarmza teslim ediyor, bölgede birlik ve kardeliin temellerini bir daha asla sarslmayacak ekilde salamlatryoruz

DYARBAKIR-- Diyarbakrda PKKnn saldrlarnda ar hasar gören tarihi Sur ilçesi, çevre ve ehircilik Bakanlnca balatlan ina çalmalaryla yeni çehresine kavuuyor.

çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki, 2015 yazndan bu yana bölgede yaanan olaylarn milletin ve dünyann gözleri önünde gerçekletiini hatrlatt.

Bölücü terör örgütü ile baz belediye yönetimlerinin bir olup ülkenin dou ve güneydousunda büyük bir ykma neden olduunu dile getiren Özhaseki, Hendek ve çukur siyasetiyle alt yapdan binalara, parklardan ibadethanelere varncaya dek ehirlerimize giderilmesi çok güç zararlar verdiler ancak devletimiz hamlesini ksa sürede yapt. Bölge terör örgütünden temizlenirken Bakanlk olarak bir yandan da imar ve ihya faaliyetinin alt yapsn hazrladk. diye konutu.

Ksa sürede zarar tespitleri ve uzlama görümelerinin tamamlandn, bölgede normalleme salanr salanmaz da durumu eskisinden çok daha güzel hale getirmenin gayreti içinde olduklarn anlatan Özhaseki, unlar kaydetti:

Bir ehri ehir yapan alt ve üst yap, sosyal donat, ibadethanelerin restorasyonu gibi tüm hamlelerimizi bir bir gerçekletiriyoruz. Ksa süre içerisinde tamamladmz yeni evleri vatandalarmza teslim ediyor, bölgede birlik ve kardeliin temellerini bir daha asla sarslmayacak ekilde salamlatryoruz. na ederken kardmz harcn sadece yeni yuvalarmz için deil kardeliimiz için karldn belirtmek isterim.

- 2 bin 592 adet ticarethane ve konutun onarm tamamland

Diyarbakrn Sur ilçesi, 28 Kasm 2015te balatlan operasyon sonucunda 2016 Mart aynda terörden tamamyla temizlenmi ancak Kurunlu Camisi dahil olmak üzere, 350den fazla tescilli yap, bin 378 i yeri ve 3 bin 695 bamsz birim zarar görmütü.

Yüzlerce konut ve i yerinin kullanlamaz hale geldii Surda, terörden temizlenmesinin ardndan çevre ve ehircilik Bakanlnca ina çalmalar balatld. Koruma Amaçl mar Plan kapsamnda projelerini yürüten Bakanlk, kentsel tasarm rehberi hazrlayarak, bir ylda terörden zarar gören tüm binalarn mimarlk ve mühendislik projelerini tamamlad.

Surda yöresel mimarinin korunmasnn hedeflendii Sokak Salklatrma Projesi kapsamnda i yerlerinin tarihi dokuya uygun modernize edilmesi için çalmalarn sürdüren Bakanlk, Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri üzerinde 2 bin 592 ticarethane ve konutun onarmn bitirdi.

Sokak salklatrmas kapsamnda bugüne kadar 85 milyon liralk yatrm yapan Bakanlk tarafndan, projenin 4. etab içinde yer alan 500e yakn konut ve ticaret yerinin onarm ilemlerine de baland.

Bakanlk, projenin tamamlanmas ile 3 binden fazla ticarethane ve konutun onarmn bitirmi olacak.

Ayrca Ali Paa, Lalebey Hasrl Mahallelerinde yöresel mimariye uygun konut ve i yerlerinin yapm devam ederken, Sur içerisindeki tüm yaplarn bu yl içinde bitirilmesi hedefleniyor.

çölgüzeli ve Üçkuyular mevkisinde ise 5 bin 637 konut yaplrken, 271 konut, hak sahiplerine teslim edildi. Yapm tamamlanan 350 konut bu ay içerisinde hak sahiplerine teslim edilecek.

Dicle ve Feritkök Mahallelerinde (Fiskaya) ise 44,2 hektarlk alanda bin 800 bamsz birimi kapsayan 901 yap, kentsel dönüüm için Bakanlar Kurulu karar ile riskli alan ilan edildi. Alanda gerçekletirilecek planlama, projelendirme ve uygulamalar ile ilgili yetki devri yaplarak hizmet alm ihalesi gerçekletirildi.

- 89 milyon liralk kira ve eya yardm yapld

Öte yandan terör sebebiyle evleri zarar gören hak sahibi vatandalara evlerini tahliye ettikleri tarihten itibaren aylk biner liralk barnma yardm yapld ve zarar gören eyalar için de yardmda bulunuldu. Bu kapsamda bugüne kadar kira ve eya yardm olarak vatandalara 89 milyon lira ödeme yapld.

Ayrca hak sahibi vatandalarla uzlama oran yüzde 80e ulat.

Bakanlk, bölgede konut ve i yerlerinin yan sra kentin alt yap ve içme suyu ihtiyacna ilikin yatrmlarn sürdürüyor.

Bu kapsamda Suriçi bölgesinde 20 bin 623 metre kanalizasyon, 24 bin 989 metre içme suyu, 4 bin 41 metre yamur suyu iletim ve ebeke hatt yaplarak alt yap çalmalar tamamland. Alan genelinde ise ksmi çalmalar devam ediyor.

- Tarihi eserler restore ediliyor

Bölgede teröristlerin hedefi olan Kurunlu Camisinin de dahil olduu 17 antsal eserden Hz.Süleyman Camisi, Sur Nebi Camisi, Zinciriye Medresesi, Nasuhpaa Camisi, Arapeyh Camisi, eyh Muttahhar Camisi, Hasrl Mescidi ve Sur Protestan Kilisesinin yer ald 8 eserin restorasyon çalmalar tamamland.

Fatihpaa (Kurunlu) Camisi, Ermeni Katolik Kilisesi, Sur Parl Sefa Camisi, Hasrl Mescidi, Hüsrev Paa Camii ve Medresesi, Salos Camisi, Kervansaray Han, Sur Ermeni Keldani Kilisesi ve Hasanpaa Han olmak üzere 9 eserin restorasyon çalmalar ise devam ediyor.

Öte yandan Ulu Camii meydan çevre düzenlemesi ve onarm ii kapsamndaki çalmalar tamamland. Hz. Süleyman Camisi çevresindeki 115 dönümlük yer de yenilenerek, rekreasyon alan olarak 1 Nisan 2017de kullanma açld.

Ayrca Sur ilçesinde türkülere konu olan Krklar Dandaki kaçak yaplarn ykm da gerçekletirildi.

- Dicle Vadisi yeni yaam alanna dönütürüldü

Bakanlk tarafndan Dicle Vadisindeki proje kapsamnda bin 100 hektarlk alann 1. etab içindeki 320 dönümlük ksmnda cami, kr kahvesi, spor salonu, 2 basketbol ve 1 futbol sahas, bisiklet kiosklar, büfeler, su deposu ve artma tesisi ina edildi.

Dier etaplara yönelik çalmalar devam ediyor.

Ana Sayfaya Git