P3 pompaj sulayacak

"Kralkızı-Dicle P3 Pompaj Sulaması" projesiyle 239 bin 69 dekar alan suya kavuşacak

Haberler 01.03.2022 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce Diyarbakrda yapm süren Kralkz-Dicle P3 Pompaj Sulamas projesiyle 239 bin 69 dekar alan sulanacak.

DS Genel Müdürlüünden yaplan açklamaya göre, DS yatrmlarnn kaynan tekil eden su, yaamsal öneminin yannda tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluturuyor.

Ulat her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler aras hareketlilii tetikliyor.

Suyun tarm ve sanayide yaratt güçlü etki, geni i sahalarnn domasna da vesile oluyor.

KRALKIZI BARAJI

Tarm, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarm ve Orman Bakanl DS Genel Müdürlüü, ina ettii dev barajlarda depolad suyu bata içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere, hidroelektrik enerji üretimi, tarmsal sulama, atk su artm, takn kontrolü gibi çok geni bir yelpazede mühendislik yaplar vastasyla milletin hizmetine sunuyor.

SULAMA ALANINDA

1954 ylndan bu yana toprak ve su kaynaklarn gelitirmekle sorumlu olan DS, aralarnda dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajlarn, en uzun sulama kanallarnn ve içme suyu maksatl tünellerin bulunduu saysz tesisi tamamlayarak, milletin istifadesine sundu, sunmaya da devam ediyor.

Açklamada görülerine yer verilen DS Genel Müdürü Kaya Yldz, tamamlanmas ile 239 bin 69 dekar alann sulanmasn salayacak olan Kralkz-Dicle P3 pompaj sulamas yapm iinde çalmalarn hzla devam ettiini belirtti.

Projenin su kaynann Dicle Baraj olduunu, cazibe ana kanalndan, iletim kanal ile alnan suyun, P3 pompa istasyonuyla üst kotlara terfi ettirilerek, tarm arazilerinin sulanmas salanacan aktaran Yldz, unlar kaydetti:

çINAR VE MARDUN SAVUR

Diyarbakrn merkez ilçeleri, çnar ilçesi ile Mardinin Savur ilçesi snrlar içerisinde yer alan projede u ana dek 13 bin 400 kilometre CTP boru döenmi olup, döenen hatlarda sanat yaps imalatlar hzla devam etmekte. Proje kapsamnda 544 bin 459 metre HDPE ve CTP boru döenecek. Projenin tamamlanmasyla 46 mahalle arazisi tarmsal sulamaya açlacak.

Ana Sayfaya Git