Pahalıda talep az, ucuz konut zamanı geldi

KONUTDER'in yeni başkanı Altan Elmas, gayrimenkulde lükse talebin azaldığını belirterek, “Çok büyük evler yerine daha küçük evler yapılabilir" dedi.

Haberler 09.04.2017 - 12:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gayrimenkul sektörünün önemli derneklerinden konutDER, iki hafta önce bakanlk seçimine gitti. Dernein eski bakan Ömer Faruk çelik, yerini Sur Yap Yönetim Kurulu Bakan Altan Elmasa brakt. Altan Elmas, bir grup basn mansubuyla yapt toplantda hem KONUTDERin yeni politikalarn hem de gayrimenkul sektörünü deerlendirdi.

Elmas, KONUTDER olarak yeni dönemde gündemlerine kentsel, dönüüm, imar yönetmelii, müktesep hak, yabancya satn artrlmas, gayrimenkul sertifikas ve orta gelir gurubuna yönelik konut üretimini aldklarn belirterek, 2016 ylnda gayrimenkul sektörü Türkiye ekonomisinin çok üzerinde, 7.2 büyüdü. Büyüme hz yavalamayan tek sektör olduk. 2017de de böyle bir gelime bekliyoruz dedi. Bu büyüme oranlaryla istihdama en fazla katk salayan sektör konumuna geldiklerini de dile getiren Elmas, Sadece 2017 ylnda 154 bin ek istihdam saladk. Bize en yakn sektör 49 binle perakende sektörü oldu diye konutu.

Yeni dönemde bugüne kadar üzerine çok fazla younlaamadklar alt gelir grubuna yönelik konut üretimi üzerine de çalmalar yapacaklarn açklayan Altan Elmas, Artan arsa maliyetleri istemediimiz bir ekilde sektörü talebin snrl olduu piramidin üstüne doru itiyor. Ancak talep aada dedi.

Bu yükseliin öncelikle arsa maliyetlerinden kaynaklandn aktaran Elmas, Arsa pahal olunca oraya yaplan proje de zorunlu olarak pahal bir proje oluyor. Arsa bir proje maliyetinin yüzde 50sini oluturunca, ayrca rekabet, lüks ve büyük konut üretimi oldukça fiyatlar ister istemez 7 bin ile 10 bin TL seviyesine geliyor dedi. Sektörde maliyetlerin dümesi için mimari tarzda düzenlemelerin yaplmas gerektiini aktaran Altan Elmas, çok büyük evler yerine daha küçük evler yaplabilir. Ayrca devlet tarafndan yaplan ihalelerde de arsa pay yüzde 25le snrlandrlabilir. Ayn ekilde fiyatlara da bir snr koyabilir diye konutu.

YABANCIYA TANITIMA çIKACAKLAR

Mütekabiliyet yasasndan sonra yabancya satlan konutun 4.5 milyar dolar seviyesine geldiini kayde eden Elmas, yabancya satta KDVnin kaldrlmas ve vatandalk hakknn çkmasnn ellerini rahatladn belirtti. Daha fazla konut satmak için yurt dnda pazarlama atana geçeceklerini anlatan Elmas, bu rakam 10 milyar dolara çkaracaklarn söyledi.

SERTFKANIN YAYGINLAMASI çN DÜZENLEME ART

Gayrimenkul sertifikasn da deerlendiren Elmas, sektör için önemli bir gelime olan mevcut gayrimenkul sertifikasnda SPK tebliinin son derece kstlayc olarak yorumlad. Sektördeki tüm firmalarn TOK altnda proje yapmasnn mümkün olmadn sertifi kann yaygnlamas için Konut edinimden ziyade menkul kymet olmal. Ayrca blok yerine daire sat gelmeli. çünkü bir kentsel dönüüm projesinde hak sahipleri kendi bloklarnn buna konu olmasn istemeyebilir. Ayrca sertifika satndan elde edilen gelir 10arlk dilimler eklinde ve 3 yl içinde müteahhide veriliyor. Böylesi uygulamalar sertifikann yaygnlamasn engelliyor dedi.

YEN KONUT ÜRETMNN 300 BN DÖNÜÜMDEN GELMEL

Gelecek 20 yl boyunca sektörün gündeminde kentsel dönüümün olmasn beklediklerini kaydeden Altan Elmas, Bu nedenle dönüümün daha da ivmelenmesini üretim potansiyelimizin bu alana kaymasn bekliyoruz dedi. 6.5-7 milyon konutun dönümesi gereken Türkiyede 5 ylda çok az mesafe aldklarn aktaran Elmas öyle konutu: Ylda 1 milyona yakn yeni konutun üretildii Türkiyede bunun 300 bininin kentsel dönüüm kaynakl olmas gerekir. Bunu 300 bin seviyesine getirirsek ancak 20 ylda dönüümü tamamlarz.

Ana Sayfaya Git