Paketler olumlu sinyaller veriyor

Tüm dünya gibi Türkiye'yi de etkileyen Kovid-19 salgınının ekonomiye etkisini azaltmak için hükümet tarafından hayata geçirilen destek paketlerinin olumlu katkıları nisan-mayıs döneminin verilerine yansıdı.

Haberler 04.06.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn ekonomiye etkilerini azaltmak için hükümet tarafndan hayata geçirilen destek mekanizmalarnn olumlu etkileri görülmeye baland.

Salgn, küresel ekonomiyi olduu kadar ülke ekonomisini de etkilerken bu durum hükümeti önlem almaya yöneltti.

Bata kamu bankalar olmak üzere finans kurulularna kredi borç ödeme tarihlerinin ötelenmesi ve müterilerine krediye eriimde kolaylk salanmas konusunda çarda bulunuldu. Söz konusu destek mekanizmalar ekonomide bir miktar toparlanmaya yol açarken, bu toparlanma özellikle nisan-mays döneminin ekonomik göstergelerine yansd.

TÜRKYE EKONOMS LK çEYREKTE YÜZDE 4,5 BÜYÜDÜ

Salgnn dünyada etkili olduu bu yln ilk çeyreinde Türkiye ekonomisi dier ülkelerden pozitif ayrt.

Ekonomi yüzde 4,5 büyüme performans sergilerken bu anlamda Avrupa Birlii (AB), G-20 ve OECD ülkeleri arasnda en güçlü büyüme performans gösteren ülke oldu.

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, büyümeye ilikin deerlendirmesinde, ekonomik aktivitenin yln son çeyreinde potansiyel seviyesine döneceini ve ülkenin 2020yi pozitif büyüme performansyla tamamlamasn tahmin ettiini belirtti.

EKONOMK GÜVEN ENDEKS DPTEN DÖNDÜ

Kovid-19 salgnn ekonomiye olumsuz etkisi nedeniyle nisan aynda tarihinin en düük seviyesi olan 51,3e kadar gerileyen Ekonomik Güven Endeksi, mays aynda toparlanarak 61,7e kadar yükseldi.

Tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilikin mevcut durum deerlendirmeleriyle gelecek dönem beklentilerini, harcama ve tasarruf eilimlerini ölçümleyen tüketici güven endeksinde de maysta toparlanma gözlendi. Endeks maysta bir önceki aya göre yüzde 8,5 artla 54,9dan 59,5e çkt.

BAKAN PEKCANDAN HRACATTA EN KÖTÜ GERDE KALDI MESAJI

Desteklerin olumlu etkisi ihracat rakamlarna da yansd. D satm mays aynda bir önceki aya göre yüzde 10,84 artt. Bu dönemde ABye ihracattaki art yüzde 17,3 olarak kaytlara geçti.

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, ihracata ilikin deerlendirmesinde, mays ay d ticaret verileriyle ihracatta en kötünün geride kaldn ve toparlanma dönemine girildiini belirterek, ihracatn hazirandan itibaren toparlanmaya devam etmesini beklediklerini kaydetti.

FAZLERDE NDRM DEVAM EDYOR

Geçen yln ikinci yarsnda balayan faiz indirim süreci devam ettiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) Para Politikas Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz orann (politika faizi) nisanda 9,75ten 8,75e, maysta da 8,75ten 8,25e indirdi.

Ekonomistler, TCMBnin ölçülü indirim dönemine geçtiini ve mevcut duruun yl sonu tahminiyle uyumlu olduunu ifade ettiler.

Ana Sayfaya Git