Pamuğu marka eden laboratuvar

Güneydoğu pamuğunu markalaştıran laboratuvar

Haberler 18.01.2022 - 03:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda kurulan GAP Pamuk Lifi Test ve Analiz Laboratuvar Güneydou Anadolu Bölgesinde üretilen pamua marka kazandryor.

GAP Uluslararas Tarmsal Aratrma ve Eitim Merkezince Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan uygulanan Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Program kapsamnda hazrlanan Pamuk Lifi malatnda Bölgesel Snai birlii projesi dorultusunda, 6 milyon 500 bin avro bütçe ile 4 yl önce kurulan GAP Pamuk Lifi Test ve Analiz Laboratuvar 3 ylda yurt içi ve ihtilafl durumda yurt dndan gelen yaklak 100 bin numuneyi analiz etti.

Uluslararas akreditasyon artlarna göre çalan, bölgede yetien pamuun kalitesini belirleyen laboratuvar dier taraftan da alc ve satc arasnda salad güvenle ihtilaflar ortadan kaldrarak, pamuun hak ettii deerden satlmasn salyor.

ARTIK DYARBAKIR PAMUU, EGE PAMUU OLARAK SATILMIYOR

Laboratuvar sorumlusu tekstil mühendisi Seyhan Yaar, merkez bünyesindeki 5 laboratuvarda, merkezi Almanyada bulunan Uluslararas Pamuk Birliinin çalma artlarna uygun faaliyet yürüttüklerini, uluslararas akreditasyon artlarnn yerine getirildiini söyledi.

Projede amaç Güneydou pamuuna isim kazandrmakt. Bu kimlik kazanld. Artk Diyarbakr pamuu, Ege pamuu olarak satlmyor. Laboratuvar sayesinde bölgede üretilen pamuk Güneydou Anadolu pamuu, Diyarbakr pamuu, anlurfa pamuu eklinde uluslararas piyasalarda biliniyor. diyen Yaar, daha önce çrçr ve iplik fabrikalar arasnda pamuun kalitesiyle ilgili bir güvensizliin olutuunu, laboratuvarla bir amaçlarnn da bu güvensizlikleri ortadan kaldrmak olduunu aktard.

Yaar, laboratuvara Türkiyenin farkl yerlerindeki aratrma enstitüleri, üniversiteler, çrçr, iplik ve tohum firmalarndan analiz için numune gönderildiini ifade ederek, baz ihtilafl durumlarda yurt dndan da gönderilen numuneleri analiz ettiklerini aktard.

çIRçIR VE PLK FABRKALARI ARASINDA GÜVEN OLUTU

çok sayda numuneyi analiz ettiklerini anlatan Yaar, Laboratuvarmzda 3 yldr faaliyet yürütüyoruz ve yaklak 100 bin numuneyi analiz ettik. Yllk 700 bin analiz yapma potansiyelimiz var. Numuneleri sonuçlarla ilgili itiraz durumunda tekrar analiz etmek için 6 ay boyunca depoda muhafaza ediyoruz. Bugüne kadar sonuçlara hiç itiraz olmad. diye konutu.

Yaar, gelinen noktada her iki tarafta bir güven olutuuna iaret ederek, Uluslararas akreditasyon artlarna göre Türkiyede çalan tek laboratuvarz. Bu nedenle de Türkiyenin farkl illerinden ve yurt dndan numuneler bize geliyor. Hakem bir laboratuvarn varlyla, çrçr ve iplik fabrikalar arasnda bir güven olutu. dedi.

Elden getirilen veya kargo ile gönderilen numuneleri normal artlarda 24-48 saat arasnda sonuçlandrdklarn dile getiren Yaar, aciliyet söz konusu olduunda 2 saat içinde analiz yapabildiklerini kaydetti.

Yaar, hedeflerinin bölge çrçr firmalarn tek balya sistemine geçirmek olduunu belirtti.

SATITA ELMZ GÜçLEND

çnar ilçesindeki bir çrçr fabrikasnn genel müdürü Nurullah Yeil, pamuun sradan bir ürün olmadn, teknik özelliklerinin bulunduunu söyledi.

Pamuun deerini anlayabilmemiz için laboratuvarda test edilmesi gerekiyor. Laboratuvarn uluslararas geçerliliinin olmas bizi bu anlamda çok rahatlatt. ifadelerini kullanan Yeil, özellikle tarafsz bir laboratuvardan sonuç almann kendilerine güç verdiini aktard.

Yeil, plikçilere pamuumun kalitesi bu diyebileceimiz bir noktaya geldik. Satta güç kazandk, elimiz güçlendi. Sattmz maln deerini iplik firmalarndan önce kendimiz örenip, numune gönderiyoruz. Laboratuvar çrçr fabrikalarna katk salad. Pamuumuzun hangi özelliklere sahip olduunu, piyasa deerinin ne olduunu daha iyi biliyoruz. eklinde konutu.

Laboratuvara yllk ortalama 50 numune getirdiini anlatan Yeil, aldklar analiz sonuçlar dorultusunda ülkenin farkl kentlerindeki iplik fabrikalarnn kendilerinden alm yaptn kaydetti.

Ana Sayfaya Git