Pamuk Gözde Oldu

Diyarbakır'da çiftçiler devlet desteğinin artırılması sonrasında yeniden "beyaz altın" olarak tabir edilen pamuk ekimine yöneldi

Haberler 01.11.2017 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devletin pamuk için verdii destek miktarnn yükseltilmesi Diyarbakrda pamuk üretiminin artmasn salad.

Kentte geçen yl 282 bin dönüm olan pamuk ekim alan, bu yl yüzde 48 artla 418 bin dönüme yükseldi. Aldklar destek sayesinde gelirleri artan üreticilerin, gelecek yl daha fazla pamuk ekimi yapmas bekleniyor.

çukurova Pamuk, Yerfst ve Yal Tohumlar Tarm Sat Kooperatifleri Birlii (çUKOBRLK) Diyarbakr ube Bakan Vekili Süleyman skenderolu pamuk fiyatlarnda 2011 ve 2015 yllar arasnda dünya genelinde yaanan düüün Türkiye ve bölgede pamuk ekim alanlarnn azalmasna neden olduunu söyledi.

Türkiyenin pamuk üretiminin yarsndan fazlasnn Güneydou Anadolu Bölgesinde gerçekletirildiine iaret eden skenderolu, Diyarbakrda 2015 ylnda 251 bin dönüm, 2016 ylnda 282 bin dönüm alanda pamuk ekimi yaplmt. Türkiye statistik Kurumu verilerine göre 2017 ylnda bu rakam 418 bin dönüme çkt. Oransal olarak baktmzda yüzde 48,2 art oldu. 2018 ylnda ise yüzde 30-35 arasnda bir art bekliyoruz. Eer bu gerçekleirse ekim alan yaklak 550 bin dönüme yükselecek. dedi.

DEVLET DESTE YÖNLENDRD

Uluslararas piyasalarda pamuk fiyatlarnn yükselmesi, Türkiyede makineli tarmn yaygnlamas ve özellikle de devlet desteklerinin artrlmasnn pamuk üretiminden elde edilen geliri yükselttiine dikkati çeken skenderolu, öyle devam etti:

Pamuk ekim alannn yükselmesinin sebebi devletin uygulam olduu destekleme politikasdr. Pamuk priminde kilogram bana yaklak 80 kuru destek alyoruz. Ayrca mazot ve gübrede dönüm ba 40 lira destek veriliyor. Bu destekle çiftçimiz msr ve budaydan pamua yöneldi.

skenderolu, pamuk ekim alanlarndaki artn sadece Diyarbakra özgü olmadn, ülke genelinde de bir artn söz konusu olduunu dile getirdi.

skenderolu, stratejik bir ürün olduu ve ülke ekonomisine katma deer salad için çiftçilerle bu ürünü ekmelerini tavsiye ettiklerini belirtti.

BU YIL PAMUK EKMEYEN GELECEK YIL EKER

Merkez Yeniehir ilçesine bal Güzelköy Mahallesinde 600 dönüm alanda pamuk eken çiftçi Mehmet eker de ürünün fiyatnn düük, masraflarnn yüksek olmas nedeniyle birkaç yldr pamuk ekmediini söyledi.

Bir dönem msr ekimi yaptn fakat bundan da bekledii geliri elde edemediini anlatan eker, devlet desteklerinin artrlmas ve oluan fiyat nedeniyle pek çok üreticiyle birlikte yeniden pamua yöneldiini ifade etti.

eker, Gelecek yl ekim alanlar daha da artar, bu yl pamuk ekmeyen gelecek yl eker. Fiyatlar iyi bou bouna msr, buday ekmeye gerek yok. Pamuun fiyat ve desteklemesi iyi. Yllardr üzüntülü olan pamuk üreticisinin yüzü 2 yldr gülüyor. dedi.

Ayn mahalleden Recep eker de aile olarak yaklak 25 yldr pamuk ürettiklerini söyledi.

Bir dönem pamuk ekiminden vazgeçerek daha az masrafl olan msra yöneldiklerini dile getiren eker, Devletin verdii destein yükselmesiyle birlikte yine pamua yöneldik. Önceki yl 500 dönüm alanda pamuk ekmitik, bu yl bin 500 dönümde ektik. Köyümüzün 17 bin dönüme yakn arazisi var, yaklak 15 bin dönümüne pamuk ekildi. diye konutu.

Ana Sayfaya Git