Pamuk serüveni dijital ortamda

Pamuğun tarladan fabrikaya serüveni dijital ortamda takip edilecek

Haberler 22.10.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada kamu-üniversite i birlii ile hayata geçirilen proje ile pamuun tarladan balayarak fabrikaya ulama süreci dijital ortamda takip edilecek.

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda sulu tarmn yaygnlamasnn ardndan ekim alan artan pamuk, adeta çiftçinin vazgeçemedii bir ürün haline geldi.

Tekstil, ya sanayi ve hayvanclk sektörüne önemli oranda ham madde salayan ürün, Türkiyenin dünya genelinde tekstilde söz sahibi olmasna da katk salyor.

Türkiyenin pamuk deposu anlurfada beyaz altnn, doru teknik ve teknolojik olanaklarla üretiminin yaplmas amacyla GAP Bölge Kalknma daresinin desteiyle Boaziçi ve Harran üniversiteleri tarafndan Pamuun Dijital Serüveni projesi hayata geçirildi.

Proje ile teknoloji kullanlarak, pamuun tarladaki üretiminden çrçr fabrikasna ulamasna kadar olan serüveni dijital ortamda izlenebilecek.

- Yerli ve milli yazlm gelitirdik

GAP Bölge Kalknma daresi Bakan Vekili Mehmet Açkgöz, kurum olarak bölgenin rekabet gücünü artrmaya ve kaynaklarn ekonomiye kazandrmaya yönelik birçok proje yürüttüklerini söyledi.

Tarmda dijitalleme admlar da atklarn belirten Açkgöz, pamuk bata olmak üzere bölgede baskn olan ürünlere yönelik hassas tarm teknolojilerini kullanp, bölgenin hem rekabet gücünü hem de tarmsal iletmelerin verimliliini artrmaya çaltklarn ifade etti.

Hassas tarm teknolojilerinde yerli ve milli kaynaklar kullanmaya gayret ettiklerini kaydeden Açkgöz, öyle devam etti:

Hassas tarm projesi kapsamnda Türkiyede bu alanda ilk defa yerli ve milli bir yazlm gelitirdik. TÜBTAK Uzay Teknolojileri Aratrma Enstitüsü ile birlikte 5 yldr yaptmz çalma neticesinde yeni bir yazlm gerçekletirdik. çünkü daha önce bu sistem içerisinde kullanlan yazlmlar ve teknolojinin çou yurt d kaynakl ama bu projenin bir özellii yerli ve milli bir yazlm elde etmek. Bunu gerçekletirdik. Bununla beraber yazlmda hassas tarm uygulamalarnda kullanlabilecek verileri çiftçilerimize ulatracak çiftçi web ara yüzü gelitirdik.

Açkgöz, bu yazlm ile bölgede dijital teknolojinin kullanlmasna yönelik yeni üretim modeli gelitirmek istediklerini belirtti.

Böyle bir modeli bölgenin ve ülkenin en önemli stratejik ürünü olan pamuk arlkl gelitirmeye çaltklarna anlatan Açkgöz, unlar kaydetti:

Pamukta dijitalleme projesini ilk kez Harran Ovasndaki bir tarlada gerçekletirdik. Proje sayesinde hem sürdürülebilir üretimi hem de verimlilii artrmay hedefliyoruz. Deneme tarlasnda kurduumuz iklim istasyonu, tarla sensörleri, uydudan aldmz görüntüleri ve görüntüler vastasyla elde ettiimiz verileri dijitalletirerek, gelitirilen bir yazlm ve teknoloji sayesinde maliyet girdilerini azaltmaya çalyoruz. Yani pamukta daha az kaynakla daha fazla üretimi salamaya çalyoruz. Daha az gübre, daha az su, daha az bir enerji kullanarak bu ilemi gerçekletiremeye çalyoruz. Burada hem üretim maliyetini artran su, gübre gibi giderlerin istenildii zamanda istenildii miktarda kullanlmasn salyoruz. Bu anlamda örnek bir çalma olacak. Bu proje sadece alandaki çalmay kapsamyor, aslnda hasaddan sonra çrçr fabrikasna giden süreçte yine dijital takibimiz devam edecek. Burada elde ettiimiz verileri deerlendirerek, analiz ederek daha farkl alanlarda kullanlmasna yardmc olacak hatta bunun yannda da dijital teknolojilerin kurulmasna katkda bulunacak dijital bir yol haritas da hazrlanm olacak.

Açkgöz, topran ar sulama, gübre ve ilaç kullanm nedeniyle zarar gördüünü belirterek, Pamuun Dijital Serüveni projesinin bu olumsuzluklar önleyeceini, Türkiyenin dijital tarm konseptine öncülük edeceini, ekonomik ve çevresel katklar sunacan ifade etti.

Ana Sayfaya Git