Pamuk stokları tükendi, "küskün üretici" tarlaya indi

Pamukta fiyatların yükselişe geçmesiyle üretimini artıran Türkiye'nin, bu alanda ithalata bağımlığı hızla azalıyor.

Haberler 05.08.2017 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ulusal Pamuk Konseyi Bakan Bar Kocagöz, AA muhabirine yapt açklamada, 2016/2017 sezonunda ülke genelinde lif pamuk üretiminin yüzde 15 arttn, dünya fiyatlarnn da yükselmesiyle olumlu bir sezon geçirdiklerini dile getirdi.

Sezon balangcnda Türk pamuunun dünya fiyatlarnn altnda seyretmesiyle tekstil sektörünün Türk pamuuna yöneldiini kaydeden Kocagöz, Bu sebeple pamuumuz erken bitti. Bu yl ilk kez stoklarda pamuk kalmad. Ege Bölgesinde yaklak 800 ton pamuk var. Bu bir fabrikann bir aylk ihtiyac. Yani hasat balayana kadar Türk tekstil sektörü, tamamen ithal pamukla yürümek zorunda. diye konutu.

Austos aynda tekstil sanayisinin tedarik sknts yaayacan tahmin ettiini bildiren Kocagöz, Türkiyenin en az 1 milyon ton pamuk üretiminin olmas gerektiini, konsey olarak da böyle bir hedef belirlediklerini ifade etti.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn son yllarda uygulad politikalar, dünya fiyatlarnn yüksek seyretmesi ve kur etkisiyle pamuk üretiminin tetiklendiini, önceki yl 630 bin ton olan üretimin geçen yl 730 bin tona ulatn aktaran Kocagöz, öyle konutu:

Pamuk üretiminde yakaladmz çok güzel bir ivme var. Manisa, Denizli ve Aydnda pamua küsen üreticiler, tekrar dönü yapt. Pamua dönen bu üreticileri yine küstürmeden en az 3 yl daha kaçrmamamz lazm. Bunlar yaklak 10 yldr pamuk ekmeyen üreticiler. 2001 ylnda pamukta 721 bin hektar ekili alana sahiptik. Geçtiimiz yl ise 422 bin hektar ekili alan vard. Bu yl ise geri dönülerle ekili alan yaklak 500 bin hektara, üretim ise 900 bin tona ular diye düünüyoruz. 2001 ylndaki ekimi alann yakalarsak Türkiyenin 3 yllk süreçte kendi tüketimini karlar duruma geleceini düünüyoruz.

PAMUKTA ISRARLI OLMAMIZ LAZIM

Kocagöz, dünyada pamuk ihtiyacnn sürekli arttn, Türk pamuk üreticisinin de kulland teknolojiyle Avusturalyadan sonra en verimli üretimi yaptn dile getirerek arazi toplulatrma çalmalaryla verimin daha da arttna iaret etti.

Gelecek yl pamuk üretimi artt için Türk pamuunun ilk etapta dünya fiyatlarnn altnda olacan kaydeden Kocagöz, Türk pamuk çiftçisinin u anda çok ciddi bir umudu var. Morallerini hiç bozmasnlar. Dünyadaki stok rakamlar gerçei yanstmyor. Pamukta yine iyi bir sezon bekliyoruz. Fiyat dengesizliklerine kar lisansl depoculuk çok önemli. Lisansl depoculuu tercih eden üreticiler geçtiimiz yl kazand. ifadelerini kulland.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlna pamukta desteklemelerin 5 yl yaplmasn önerdiklerinin dile getiren Kocagöz, Türkiye genelinde bir ksr döngü var. Bir sene para kazandrmayan ürün seneye ekilmiyor o zaman da fiyat yükseliyor. Pamukta geri dönenlerin pamukta srarl olmas lazm. Ekili alanlarda artla hedeflerimize ulaabiliriz. dedi.

Söke Ticaret Borsas Bakan Salih Deniz Günal ise son 3-4 ylda ilgili kurumlarn pamua olan ilgisi, milli tarm politikasnda pamua olan desteklerin artmas ve fiyatlardaki yükseliin çiftçinin umudunu artrdn belirtti.

Hasat öncesi üretimde art beklediklerini, gelecek yl için ekim alanlarnn daha da artmasn öngördüklerini dile getiren Günal, bu ortamn korunmasnn ithalat bamllndan kurtulma anlamnda çok önemli olduuna iaret etti.

Ana Sayfaya Git