Pamuk üreticileri zamlardan dolayı zor durumda

Elektrik faturalarının çok yüksek miktarda gelmesinden dert yanan pamuk üreticileri gelen faturaları ödeyemediklerini dile getirerek yetkililere çağrıda bulundu.

Haberler 30.08.2019 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adyamann Samsat ilçesinde pamuk üretimi yapan çiftçiler aylk 200 bin lira ve üstü gelen elektrik faturalarn kendilerini çok zor durumda braktn dile getirerek Cumhurbakan Recep Tayip Erdoandan bu ie bir çözüm bulmas çarsnda bulundular.

Elektrik faturalarn yatrabilmek için ürünlerinin kalkaca zamana kadar kendilerine zaman tannmasn isteyen pamuk üreticisi Salih Ate, Bu ay elektrik faturam 196 bin lira geldi. Bu paray ödeyemezsek elektriimiz kesilecek. u anda biz bu paray ödeyemiyoruz. Buradan Sayn Cumhurbakanmza sesleniyorum: çiftçinin faturalarn, ürününü kaldraca zamana kadar erteletmesini istiyoruz. Ödemeyeceiz demiyoruz. Bütün bu zamlara ramen faturamz ödeyeceiz, zaten baka çaremiz de yok. Bizim isteimiz; ürünlerimizi kaldrncaya kadar AKEDA bize müsaade etsin. AKEDA bize bu mühleti vermiyor. Gelip elektriimizi kesecekler. Elektrik kesildii zaman hepimiz madur olacaz. dedi.

Zamlarla ba edemiyoruz

Sürekli gelen zamlarn yan sra pamuk fiyatlarnn da geçen seneye oranla dümesinin de ayr bir sknt olduunu belirten Ate, Geçen sene 4 liraya sattmz pamuu bu sene 3 lira gibi bir fiyat ile alnacana dair söylentiler var. Bu da tamamyla çiftçiyi bitirmek demektir. Pamuk üretmek için ihtiyacmz olan mazot, gübre ve içiliin bu sene, geçen seneye oranla yüzde 30 civarnda artmas bizi zor durumda brakyor. ifadelerini kulland.

Faturam bu ay 196 bin lira geldi

Bu ay kendisine çok yüksek oranda elektrik faturas geldiini belirten Ate, Kimse sesimi duyup bizi anlamyor. Hiçbir çiftçi bunu ödeyemez. Halimiz ortada Bugün gelip elektriimizi kesecekler. Mazota yine zam geldi. Bu sene 3 defa elektrie zam geldi. Faturalarmz ödeyemediimizden dolay AKEDA gelip elektriimiz kesecek. Elektriimizi kesmeleri demek, burada çalan 50 kiinin madur olmas demektir. flasa doru gidiyoruz. Tarm Bakan, çiftçinin ne durumda olduunu iyi biliyor ama herhangi bir adm atmyor. Biz Sayn Cumhurbakanmza sesleniyoruz: Bize yardmc olunmas lazm. çiftçiye, Üretin, ekin, biçin. diyorlar. Ekiyoruz, sfr elde var sfr. Hatta eksiye doru gidiyoruz. Bundan dolay Sayn Cumhurbakanmzn sesimizi duymasn istiyoruz. eklinde konutu.

Elektriimizi kesip bizleri madur duruma düürüyorlar

Elektrik faturalarn yatramad için maduriyet yaadn belirten Yusuf Ate, Geçen sene bin 200 dönüm arazi ekmitim. Aylk 150 bin lira elektrik faturas ödüyordum. Bu sene 250 bin lira fatura geliyor, ödeyemiyorum. Gelip elektriimizi kesip bizleri madur duruma düürüyorlar. Madur duruma gelince tefecilerin ellerine düüyoruz. Türkiyenin hiçbir yerinde bu durumla karlamadm, sadece Adyamanda karlatm bu maduriyetle. dedi.

3 yllk birikimim bu sene bitti

Önceki yllarda elde ettikleri kazanc, bu sene gelen zamlardan dolay tükettiklerini ifade eden Ate, Geçen sene bin 600 liraya aldm gübrenin tonunu bu sene 2 bin 800 TL ile çek ve senet karlnda borçla alabildim. Geçen sene kutusunu 4 liradan aldm tarm ilacnn kutusunu bu sene 75 liraya aldm. Bu sene çok madur olduk. En ucuz olan i gücüdür. Geçen sene dönümüne 100 lira verirken, bu sene dönüm bana 125 lira verdik. Ne yapacamz ardk. Geçen sene 4 buçuk liraya sattm pamuu bu sene 3 buçuk liraya satamyorum. Borç da alamyoruz, herkes kaplar bize kapatm durumda. Geçen seneye göre bu sene biraz daha fazla ekmitim ancak zamlardan dolay önceki 3 yllk çalmamdan kazandm parann hepsini tükettim. çiler de doal olarak bu durumdan etkileniyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git