Pamukta rekolte!

Türkiye'nin pamuk üretiminde ilk sıralarda yer alan Şanlıurfa'da bu sezonun verimli geçmesi üreticileri sevindirdi.

Haberler 08.10.2019 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede pamuk üretiminin yaklak yüzde 40nn yapld anlurfada, yüksek verim sayesinde bu sezon 1 milyon 200 bin ton ürün elde edilmesi bekleniyor.

Ülke ekonomisi açsndan önemli bir yere sahip olmas nedeniyle beyaz altn olarak nitelendirilen pamuk, lifiyle tekstile, çiidiyle ya sanayisine, küspesiyle de hayvanclk sektörüne ham madde salamas dolaysyla stratejik ürünlerin banda geliyor.

Salad avantajlarla Türkiyenin tekstilde söz sahibi olmasna katk sunan pamukta anlurfa, ülke üretiminin yaklak yüzde 40n karlyor.

Geçen yl 2 milyon 314 bin dönüm alandan yaklak 1 milyon 30 bin ton pamuk elde edilen kentte, GAP Eylem Plan kapsamnda yürütülen sulama yatrmlarnn olumlu etkisiyle pamuk ekim alan 2 milyon 500 bin dönüme ulat.

nsan ve makine gücüyle bir süre önce balayan hasatta verimin yüksek olmas üreticinin yüzünü güldürüyor.

- Hedef 1 milyon 200 bin ton

anlurfa Ziraat Odas Bakan Ahmet Eyyüpolu, sulamaya açlan arazilerin artmasyla pamuk üretim alanlarnn da giderek çoaldn söyledi.

Eyyüpolu, tekstilin ham maddesi pamuun ülke için stratejik bir ürün olduunun altn çizerek, bu ürünün istihdama ve ekonomiye büyük katk saladn dile getirdi.

Kentte eylül aynda balayan hasat döneminin bereketli bir ekilde sürdüünü aktaran Eyyüpolu, verimin sevindirici seviyelerde olduunu ifade etti.

Eyyüpolu, Bu yl rekolte çok iyi. 1 milyon 200 bin ton kütlü pamuk elde etmeyi bekliyoruz. dedi.

Verimin yüksek olmasnn üreticiyi sevindirdiini ancak fiyatlarn düük seyrettiini ifade eden Eyyüpolu, Verimden çok memnunuz. çiftçilerimiz yüksek verim sayesinde iyi miktarda pamuk elde edecekler. Ton fiyat ise geçen yl 4 bin lira civarndayd. Bu yl tonu 3 bin 300 lira civarnda seyrediyor. Biz fiyatn ton bana 4 bin lira civarnda olmasn bekliyoruz. diye konutu.

- Dönümde 500 kilogram civarnda üretim

Akçakale Ziraat Odas Bakan Mehmet Ayhan da ilçelerinde 500 bin dönüm arazide pamuk üretiminin yapldn bildirdi.

Ayhan, bölgelerinde kaliteli pamuk üretiminin yapldn vurgulayarak, Bu yl ilçemizde 300 bin ton kütlü pamuk üretilmesini bekliyoruz. Verim son derece güzel. çiftçilerimiz dönüm bana 500 kilogramn civarnda üretim elde ediyorlar. dedi.

Pamuk üreticisi Cuma Toraman ise yaklak 120 dönüm alanda pamuk hasad yaptn ve verimden memnun olduunu ifade ederek, yaklak 60 ton pamuk hasat etmeyi hedeflediini kaydetti.

Ana Sayfaya Git