Pamukta üretim maliyeti azaldı

Ziraat mühendisleri sahaya indi, GAP'ta pamuk üretim maliyetleri azaldı

Haberler 29.09.2021 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAP Bölge Kalknma daresi (BK) Bakanlnca, Türkiyenin toplam pamuk üretiminin yarsndan fazlasnn karland Güneydou Anadolu Bölgesinde hayata geçirilen, tarlalarda ziraat mühendisleri ile tarm danmanlarnn çiftçilere destek verdii yi Pamuk Projesi sayesinde maliyetler aaya çekildi, verimde de art saland.

GAP BK Bakan Vekili Mehmet Açkgöz, bölge çiftçisinin gelir kaynaklarnn banda yer alan ve beyaz altn olarak nitelendirilen pamuun bölge ekonomisi açsndan da lokomotif olduunu söyledi.

Türkiyenin toplam pamuk üretiminin yarsndan fazlasnn GAP kapsamndaki illerde yapldn dile getiren Açkgöz, geçen yldan bu yana bölgede yi Pamuk Projesini uyguladklarn ifade etti.

Projeyi dünya pamuk standartlarna uygun üretim modeline göre yürüttüklerini belirten Açkgöz, proje kapsamnda tarm danmanlar, ziraat mühendisleri ve saha kontrol elamanlar çaltrarak üretim sürecinde sürekli bölge çiftçisiyle beraber hareket ettiklerini bildirdi.

çFTçNN GRD MALYET DÜÜYOR, REKABET GÜCÜ ARTIYOR

Projenin özellikle anlurfa ve Diyarbakr ovalarndaki pamuk üretimine ciddi katks olduunu söyleyen Açkgöz, öyle dedi:

çiftçilerimize tarlada destek vererek iyi pamuk standartlarnda üretim yapmalarn salamaya çaltk. Önümüzdeki süreçte hem projeye katlan çiftçi saysn artrmak hem de projeyi daha geni sahaya yaymak adna bölgedeki sivil toplum kurulular, çiftçi kurulular ve pamuk üreticileriyle standartlara uygun üretimi yaygnlatrma adna bir iyi niyet protokolü imzaladk. Amacmz pamuk üretimi yaplan bölgemizde bu tür üretimi yaygnlatrmaktr. Proje tarmsal girdilerin optimizasyonunu da salam oluyor. Özellikle pamuk üretiminde ar kullanlan gübre, ilaç ve suyun en uygun miktarda ve zamanda verilmesini de salad için çiftçilerimizin üretim maliyetlerini artran girdilerini de azaltm oluyor. Biz pamukta sürdürülebilir üretimi artrmaya yönelik ovada, sahada çalma yapyoruz. Uyguladmz projenin sonuçlarna göre gübrede yaklak yüzde 30, sulamada yüzde 45lik bir tasarruf salayarak üretimde en az yüzde 10luk bir verim art saladk. Biz bu projeyle çiftçimizin üretim maliyetlerini düürmü, rekabet güçlerini de artrm oluyoruz.

DAHA AZ GÜBRE, LAç VE SU

Projede görev alan ziraat mühendisi Derya Nitelik de çiftçiyle pamuun ekiminden hasadna kadar birlikte hareket ettiklerini dile getirdi.

Amaçlarnn kaliteli ve verimli pamuk üretiminin gerçekletirilmesini salamak olduunu belirten Nitelik, Daha az gübre, daha az ilaç ve daha az su kullanmyla üretimin gerçekletirilmesini hedefliyoruz. Baz çiftçilerimizde çok gübre, çok ilaç, çok verim mant görüyoruz, bu yanl bir algdr. Amacmz bu tür yanl bilgilerin önüne geçmektir. Toprak hazrlndan balayarak bitkinin hastalk, sulama, gübreleme ksmndan hasadna kadarki her aamay takip ediyor, çiftçimizle birlikte pamuumuzu yetitiriyoruz. diye konutu.

Ziraat mühendisi Özlem çeçen de çiftçileri geçmiten gelen yanl üretim anlayndan döndürmekte zorlandklarn ifade etti.

Üreticileri ikna etmenin, projenin faydasn uygulamal olarak gördüklerinde kolaylatn söyleyen çeçen, Eitimle desteklediimizde çiftçilerimizin bizi daha çok benimsediini görüyoruz. Faydalarn gören çiftçilerimiz bundan dolay bize teekkür ediyor, daha çok soru-cevap eklinde projeyi uyguluyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git