Pamukta yeni ekim modeli verimi artırdı

Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ekilmesiyle birim alandan daha yüksek verim alınıyor

Haberler 17.11.2017 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pamukta, tohumlarn hat üzerine tek sra yerine yan yana iki sra olarak ve yeterli kök alan salamak amacyla birbirine çapraz ekilmesiyle birim alandan alnan verim yaklak yüzde 25 artyor.

Son yllarda devlet desteinin artrlmas, fiyatlarndaki yükseli ve üreticisine ciddi kar salamas nedeniyle tekrar pamua yönelen çiftçiler, yeni ekim modeliyle verimlerini artryor.

Diyarbakrn merkez Yeniehir ilçesi Güzelköy Mahallesinde yeni ekim yöntemiyle üretimini artran Mehmet eker, bu uygulamann dier çiftçiler tarafndan da hayata geçirilmesini önerdi.

Eski ekim eklinde hat aralarnn 80 santimetre olduunu, yeni sistemde ise bunu 90 santimetreye çkardn anlatan eker, Bu yl çift sra denedik. Pamuumuzu topladk, dekar bana 700 kilogram civar aldk. nallah daha da verim art olur. çiftçilerin ekim alanlar sabit kalacak ama verimleri artacak. Geçen yl 218 ton ürün elde ettiim 470 dekarlk tarlamdan bu yl 275 ton ürün aldm. diye konutu.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Sema Baba da msr, yer fst gibi ürünlerde de uygulanan çift sra ekimin, pamuk tarm için oldukça avantajl bir yöntem olduunu söyledi.

çift sra ekim ekli ile birim alandaki bitki younluunun, tek sra ekimlere göre yüzde 35-45 artrldn ifade eden Baba, Bölgemizde son yllarda pamukta yaygnlamaya balayan çift sra ekim yöntemi ile pamuk ekim alanlarndan daha fazla ürün alnarak üreticinin kazancnn artmas salanacaktr. Böylece pamuk tarmnda gelitirilen bu yeni yöntemler son yllarda gittikçe daralan pamuk ekim alanlarnn artrlmas yönünde de katk salayacaktr. dedi.

çukurova Pamuk, Yerfst ve Yal Tohumlar Tarm Sat Kooperatifleri Birlii (çUKOBRLK) Diyarbakr ube Bakan Vekili Süleyman skenderolu ise yeni ekim modelinin Diyarbakrda ilk kez merkez Yeniehir ilçesi Güzelköy Mahallesinde uygulandn kaydetti.

Uygulamann bin dönümde denendiini aktaran skerderolu, çift srayla 650-700, normal ekimde ise 550-570 kilogram arasnda bir verim elde ediliyor. çift srayla ekimde yaklak yüzde 25lik bir verim art oluyor. eklinde konutu.

-çift sra srta ekimde tapan, mibzer ve bçak yenileniyor

Yeni ekim modelinin büyük çiftçiye yük getirmeyeceine iaret eden skenderolu, öyle devam etti:

çift sra srta ekimde tapan, mibzer ve bçak yenileniyor. Bunun da maliyeti yaklak 35 bin liray buluyor. Bu da bin dönüm eken bir çiftçi için ciddi bir para deil. Bu sadece bir ylda kazanaca parann yüzde 10u kadardr. Belki küçük üreticilerimiz yapamaz ama büyük üreticilerimizin kesinlikle çift sraya yönelmesi gerekir. çift srada ekim ülke ekonomisine ciddi bir katk sunuyor. Totalde düündüümüz zaman Türkiyede 800 bin ton pamuk üretimi varsa bu 1 milyon tona çkacak. Sadece dönüm bana bir kilogram fazla tohum dnda ekstra bir masraf yok.

Ana Sayfaya Git