Para politikası faizi yükseltti!

Merkez Bankası, politika faizini 200 baz puan yükseltti

Haberler 25.09.2020 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) Para Politikas Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz orann (politika faizi) 200 baz puan artrarak yüzde 8,25ten yüzde 10,25e yükseltti.

TCMB tarafndan faiz oranlarna ilikin yaplan duyuruda, Merkez Bankas Bakan Murat Uysal bakanlnda toplanan PPKnn, politika faizinin yüzde 8,25ten yüzde 10,25e yükseltilmesine karar verdii bildirildi.

Duyuruda, küresel ekonomide, ülkelerin att normalleme admlaryla üçüncü çeyrekte ksmi toparlanma sinyallerinin gözlenmekle beraber toparlanmaya ilikin belirsizliklerin yüksek seyrettii vurguland.

Gelimi ve gelimekte olan ülkelerin genileyici parasal ve mali durularn sürdürdüü ifade edilen duyuruda, salgn hastaln sermaye akmlar, finansal koullar, d ticaret ve emtia fiyatlar kanalyla oluturmakta olduu küresel etkilerin yakndan takip edildii belirtildi.

Duyuruda, iktisadi faaliyette kademeli normalleme admlar ve güçlü kredi ivmesinin desteiyle üçüncü çeyrekte belirgin bir toparlanma gözlendii kaydedildi.

Salgn hastala bal gelimelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin snrlandrlmas amacyla yakn dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkda bulunduu aktarlan duyuruda, u deerlendirmelere yer verildi:

Son dönemde ticari kredilerde gözlenen normalleme eilimi bireysel kredilerde de balamtr. Ertelenmi talebe ve salgn tedbirleri kapsamnda uygulanan likidite ve kredi politikalarna bal olarak ithalatta gözlenen canlanmann, bu politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltlmasyla dengelenmesi beklenmektedir. Turizm gelirlerinde salgn hastala bal olarak gözlenen düüe ramen seyahat kstlamalarnn hafifletilmesiyle ksmi bir iyileme balamtr. Mal ihracatndaki toparlanma, emtia fiyatlarnn görece düük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari ilemler dengesini destekleyecektir.

- Enflasyon, öngörülenden daha yüksek seyir izledi

Para Politikas Kurulu toplant duyurusunda, enflasyon üzerinde etkili olan salgna bal arz yönlü unsurlarn, normalleme sürecinde kademeli olarak ortadan kalkaca ve talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceinin öngörüldüü hatrlatld.

Ancak güçlü kredi ivmesiyle ekonomide salanan hzl toparlanma ve finansal piyasalarda yaanan gelimeler neticesinde enflasyonun öngörülenden daha yüksek bir seyir izledii belirtilen duyuruda, unlar kaydedildi:

Enflasyon beklentilerinin kontrol altna alnmas ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin snrlanmas amacyla austos ayndan itibaren atlan sklatrma admlarnn güçlendirilmesi gerektii deerlendirilmitir. Bu dorultuda Kurul, dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarn desteklemek amacyla politika faizinin 200 baz puan yükseltilmesine karar vermitir. Kurul, enflasyondaki düü sürecinin devamlln ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aa gelmesi ve ekonomideki toparlanmann güç kazanmas açsndan büyük önem tadn deerlendirmektedir. Enflasyondaki düüün hedeflenen patika ile uyumlu ekilde gerçeklemesi için para politikasndaki temkinli duruun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duru ana eilime dair göstergeler dikkate alnarak enflasyondaki düüün sürekliliini salayacak ekilde belirlenecektir.

Duyuruda, Merkez Bankasnn fiyat istikrar ve finansal istikrar amaçlar dorultusunda elindeki bütün araçlar kullanmaya devam edecei bildirildi.

Açklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurulun gelecee yönelik politika duruunu deitirmesine neden olabilecei önemle vurgulanan duyuruda, Para Politikas Kurulu toplant özetinin 5 i günü içinde yaymlanaca belirtildi.

Ana Sayfaya Git