Paranıza sahip çıkın!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen gelir, maaş, yardım ve ödenekler belli bir süre sonra bloke oluyor. Hakkınızda çıkmış paraları zamanında hesabınızdan çekmezseniz, kaybedebilirsiniz. E-devleti sık sık kontrol edin.

Haberler 30.09.2019 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çeitli ödeneklerine bloke konulan vatandalarlarn yapmas gerekenleri öyle anlatlyor... Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilere verdii maalar dnda çeitli adlarla ödemeler yapyor. Annelere ödenen doum paras, emzirme ödenei, ölen sigortallarn yaknlarnn ald cenaze yardmlar, i göremezlik ödenekleri bunlardan birkaç.

SÜRE 12 AYLA BALIYOR

Bu ödemelerin birçou sizin müracaatnz olmadan çkarlyor ve hesabnza aktarlyor. Müracaat etmeyi gerektiren ödemelerde de kararn çkp çkmadn yine takip etmek icap ediyor. Hakknz olan bu paralar almadnzda belli bir süre sonra bloke oluyor ve SGKya geri dönüyor. Bu yüzden hesabmzda para olup olmadn kontrol etmek gerekiyor.

YILDA 50 MLYON LRA

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafndan balanan gelir ve aylklar eer 12 ay içinde çekilmez ise bankalar bu hesaplar SGKya bildiriyor. Hareketsiz görünen bu hesaplar öncelikle durdurularak paralar bloke ediliyor. Daha sonra hak sahiplerinin müracaat halinde sorun gideriliyor ve ödemeler tekrar balyor. Bu süre daha önceleri 6 ay olarak uygulanyordu ve maduriyetler çoalmt. Daha sonra yaplan bir düzenleme ile süre iki katna çkartlp 12 olarak yenilenmi oldu. Bu tür unutulan paralar maalarda çok görülmese de yukarda belirttiimiz gibi ödeneklerde fazlaca rastlanyor. Vatandalar kendilerine çkarlan bu ödeneklerden haberdar olmadklar için çekmiyorlar. Bu ekilde bekletilen paralar ylda 50 milyon liray buluyor. 5 yllk süre içinde hiçbir müracaat olmad takdirde kuruma gelir olarak kaydediliyor. O zaman bu paralarla ilgili bir hak talebinde bulunmak da mümkün olmuyor. Bu yüzden zaman am süresini geçirmemek gerekiyor.

NE YAPMAK GEREKYOR

Sosyal Güvenlik Kurumundan balanan bu tür ödenekleri görebilmek e-devlet sisteminden çok kolay. Burada isterseniz siz kendi kiisel banka hesabnz yazarak parann oraya aktarlmasn isteyebiliyorsunuz. Ya da ilgili kamu bankasna kimliinizle giderek paray alyorsunuz. Burada 5 yllk süreyi geçirmemek gerekiyor. göremezlik ödenei, emzirme ödenei cenaze yardm, ölüm geliri gibi paralarn balandktan sonra 5 yl içinde talep edilmesi gerekiyor. Eer geçerli bir mazeretiniz varsa, örnein hastalk gibi bu durumda zaman amna baklmyor. Ancak bunu belgelemek gerekiyor.

ÖLEN EMEKLNN PARASINI çEKMEYN

Bu arada birçok vatandan kafasn kartran bir durum var. Vefat eden emeklinin hesabna yatrlan maan çekilebilir mi? Eer emekli vefat etmeden önce maa yatrlmsa bu paray çekme hakk bulunuyor. Ancak vefattan sonra yatrlan paray yaknlar çekerse, o para daha sonra faiziyle geri alnyor.

Ana Sayfaya Git