Parmak izi ile çalışacak yeni akıllı araçlar geliyor

ODTÜ Teknokent Bilişim İnovasyon Merkezi'nde faaliyet gösteren Ar-Ge mühendisleri, otomobillerin sürücülerin parmak iziyle çalışmalarını sağlayacak teknoloji tasarlıyor.

Haberler 08.04.2019 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ODTÜ Teknokent Biliim novasyon Merkezinde faaliyet gösteren Hermes Elektronikin sahibi Aytek Sava, Yeni TC Kimlik Kartlar ile Entegre Araç Güvenlik, Anlk Takip ve Uzaktan Yönetim Hibrit Sistemleri projelerine ilikin bilgi verdi.

Sava, TÜBTAK tarafndan desteklenmeye deer bulunan projelerinin Ar-Ge çalmalarn sürdürdüklerini ifade ederek, yürüttükleri projeyle araçlarn sadece yetkilendirilmi sürücüler tarafndan kullanlmasn hedeflediklerini anlatt.

Sürücünün kimlik bilgileri ile parmak izinin karlatrlaca akll elektronik devreye sahip bir cihazn tasarmnda son aamaya geldiklerini bildiren Sava, teknolojiyi yeni TC kimlik kartlarna entegre etmeyi hedeflediklerini söyledi. Sava, projeye ilikin u bilgileri verdi:

Yeni teknolojide, sürücü araca binip çipli kimlik kartn cihaza yerletirecek ve parmak izini okutacak. Araç, sürücü yetkili ise çalacak. Sürücü dorulanmas halinde araç yoluna devam edebilecek ancak sürücü dorulanmazsa takip merkezine alarm gönderilecek. Takip merkezi, arac uzaktan izleyerek gerek duyarsa, uygun bir noktada arac uzaktan durdurabilecek. Cihaz üzerinde bulunan GPS ile aracn nerede olduu sürekli takip edilecek.

Ayrca cihazmz, araç ile sürekli haberleerek hz, motor devri, ya basnc, soutma suyu ss, lastik basnc gibi verileri kaydederek mobil telefon ebekesi üzerinden izleme merkezine aktaracak. Bu veriler, sürücünün sürü eklini anlk takip etmeye yarad gibi kaza durumunda incelenerek, sigorta gibi amaçlarla da kullanlabilecek.

Artk tarihe karacak

Yeni TC kimlik kartlarnn biyometrik bilgiler içerdiine iaret eden Sava, bu bilgilerin herkese açk olmadn hatrlatt. Sava, cihazn sürücü dorulama sisteminin kimlik kartlarnda bulunan elektronik çipi kullanacandan bu bilgilere ulalabilmesi için çok sayda güvenlik testinin geçilmesi gerektiine dikkati çekti.

Teknolojimizin hayata geçmesi ile arabalarn çalnmas tarihe karacak. diyen Sava, uygulamann gelecekte arabalarn elektronik sistemi içinde de yer almasn öngördüklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git