Patates ve soğan fiyatlarında keskin düşüş

Patatesin bir ara 6 lirayı aşan kilogram fiyatı son bir haftada marketlerde ortalama 4,54 liradan 3,69 liraya, toptancı hallerinde 3,14 liradan 2,46 liraya geriledi.

Haberler 04.07.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Patatesin kilogram fiyat son bir haftada marketlerde ortalama 4,54 liradan 3,69 liraya, toptanc hallerinde 3,14 liradan 2,46 liraya dütü.

Hava scaklklarnn dalgal seyir izlemesi ve yalardaki dengesizlikler nedeniyle verimde görülen düü patates ve soan arznda daralmaya yol açm, bu duruma hasat dönemindeki yalarn etkisiyle ürünün marketlere geç gelii de eklenince fiyatlarda art görülmütü.

Piyasada kilogram bir ara 6 liray geçen patatesteki fiyat yükseliini önlemek amacyla Tarm Kredi Kooperatifleri Merkez Birliince sözlemeli üretim modeliyle Afrin bölgesinde üretilen ürünler ilk olarak 23 Haziranda Ankarada bulunan iki market zincirine ulatrld. Bu ürünler 1,95 liradan tüketiciye satlmaya baland.

Bu admn ardndan stoklardaki ürünlerin daha uygun fiyatla sata sunulmas ve bu sezonun ilk ürünlerinin hasat edilerek piyasaya sürülmesi, fiyatlarda hzl bir düüü beraberinde getirdi. Ankara, stanbul, Antalya, zmir ve Gaziantep toptanc hallerinden alnan fiyatlarn ortalamasna göre, 25 Haziran-2 Temmuz dönemini kapsayan son bir haftada patatesin ortalama kilogram fiyat 3,14 liradan 2,46 liraya geriledi.

Patatesin ayn tarihlerde Ankara ve stanbulda faaliyet gösteren 5 büyük marketteki ortalama kilogram fiyat da 4,54 liradan 3,69 liraya dütü.

- Soan fiyatlar da geriledi

Üretim sezonunun yal geçmesi kuru soanda da verim düüüne yol açt. Yaplan aratrmalar, verimde yüzde 5-10luk bir kayp olduunu gösteriyor.

Hasat dönemi öncesi yükselen soan fiyatlar da son bir haftada hem toptanc hallerinde hem de marketlerde gerilemeye balad. Ankara, stanbul, Antalya, zmir ve Gaziantep toptanc hallerinden alnan fiyatlarn ortalamasna göre, 25 Haziran-2 Temmuz döneminde kuru soann ortalama kilogram fiyat 4,35 liradan 3,50 liraya indi.

Soann Ankara ve stanbulda faaliyet gösteren 5 büyük marketteki ortalama kilogram fiyat ise 4,71 lira seviyesinde bulunuyor.

Baz üretim bölgelerinde balayan hasatla birlikte yamurlarn etkisinin azalmasnn söz konusu iki üründe fiyatlar daha da aa çekmesi bekleniyor. Hem erkenci hem de ana üretim bölgelerindeki hasat çalmalaryla piyasaya yeterli miktarda ürün giriinin gerçeklemesinin patates ve soan fiyatlarndaki gerilemeyi hzlandraca öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git