Pazar hareketli

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala çarşı ve pazarlarda yaşanan hareketlilik salgın sürecinde zor günler geçiren esnafın kısmi de olsa, yüzünü güldürdü.

Haberler 19.07.2021 - 01:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Covid-19 salgn nedeniyle kstlamalar ve uygulanan tedbirler nedeniyle çok zor günler geçiren esnaf, kaybnn bir ksmn bayram alveriiyle telafi etmeyi hedefliyor. Kurban Bayramna sayl günler kala hareketlenen giyim, ayakkab, ikramlk çikolata, kuruyemi ve ekerleme sektöründe her eye ramen tatl bir tela yaanyor.

Kurban Bayramnn yaklamasyla giyim, ayakkab, ikramlk çikolata, kuruyemi ve ekerleme sektörü de hareketlendi. Geçtiimiz yldan beri Covid-19 salgn nedeniyle ar bir yara alan esnaf, kaybnn bir ksmn bayram nedeniyle yaplacak alveriten karlamaya hazrlanyor. Esnaf, geçtiimiz yl ki bayramlara göre satlarn iki kat arttn söyleyerek younluktan memnun olduklarn belirtiyor.

Bayram öncesinde aileleriyle birlikte ihtiyaçlarn karlamak için alveri yapan vatandalar, en çok eker, çikolata ve giyim eyas satn alyor.

Covid-19 salgn döneminden oldukça etkilenen ve çok zor günler geçiren esnaf, Kurban Bayramna sayl günler kala balayan youn talebi karlamaya çalyor. Vatandan talebini karlayan esnaf, en çok kuruyemi ve lokuma talep olduunu söylüyor.

Salgn süreci döneminde oldukça skntl günler geçiren esnaf, bayramn bereketiyle geldiine dikkat çekerek uzun süre sonra yüzlerinin güldüünü belirtti. 1 Temmuzdan itibaren balayan normalleme süreci ile birlikte ilerinin açldn ve Kurban Bayram arifesinde satlarn daha da younlatn belirten esnaf, bayram öncesinde satlardan çok memnun olduklarn belirterek bayram hareketlilii sebebiyle bol eker ve lokum sattklarn ve vatandalarn kuruyemie de ilgi gösterdiini dile getirdi.

younluunun bayram öncesi çok güzel olduunu ifade eden Tamer Toker, normalleme sürecinin balamasyla balayan hareketliliin Kurban Bayramnda daha da arttn belirtti.

Bu bayram satlardan memnunuz

Salgn dolaysyla halkn alveriini erteledii için ilerinin çok iyi olduunu belirten Toker, Geçtiimiz yl ki Kurban Bayramna göre bu yl Kurban Bayramnda baya bir hareketlenmeye balad. çünkü insanlar artk evlerde skldlar. Açk alan olan çarlar bu konuda daha da avantajl ve açk alandaki çarlarda insanlar rahat geziyorlar. Ne olursa olsun maske, mesafe ve hijyen kurallarna yine dikkat etmemiz lazm. Alarnda etkisi olmaya balad. nallah bundan sonra hayat normale döner, herkes hem ticari hem manevi hem de maddi rahata kavuur. dedi.

Bu bayram esnafn yüzü gülüyor

Esnaf olarak çok kötü günlerden geçtiklerine dikkat çeken Behçet Muhammed ise, Özellikle de tekstil sektörü salgn sürecinden çok olumsuz etkilendi. Ramazan Bayramnda 17 gün kapal kalmamz esnafn hepsine zarar verdi. Esnafn ürünleri elinde kald. Biz bayramda tam kapanma beklemiyorduk. Ramazan Bayram süreci esnaf için iyi olmad. Fakat bu bayram daha da iyiyiz. nallah gelecek günler daha da iyi olur. u anda bir hareketlilik var. nallah bundan sonra daha da iyi olacak. nallah skntl günler geçer. Elhamdülillah satlarmz iyi gidiyor. nallah ilerimiz daha da iyi olur. ifadelerini kulland.

Müterilerimizi özlemitik

Salgn sürecinde ciddi skntlar yaadklarn, özellikle küçük esnafn bu süreçte çok fazla etkilendiine dikkat çeken Ouzhan Karayel de unlar söyledi:

Esnaf ekonomik olarak geçen bayramlara göre iimiz daha iyidir. Elbette bu durumdan memnunuz. Fakat geçen senelerde yaptmz ilerin helan yarsn yapamyoruz. Bu durumda internet satndan kaynaklanyor. Devletin esnafa destek vermesini istiyoruz. nternet satn uygulama getirilmesini istiyoruz. Ya da bu konuda esnaf birletirmeleri gerekiyor. potansiyelimiz güzel ve bu durumdan memnunuz. Satlarmz güzel, insanlar geliyor. nsanlar dükkanmza geliyor, istedikleri ayakkaby deniyorlar, pazarlk yapyorlar. Biz bunlar özledik. Evde oturmaktansa bu ekilde çalmay özledik. nallah en ksa zamanda bu sürecin bitmesini temenni ediyoruz.

Satlarmz Ramazan Bayramna göre bir nebze daha iyidir

Ürünlere yaplan zamlardan dolay halkn pek fazla alveri yapamadn, esnafn da bu konuda çok zorlandn ve esnaf olarak eski günleri özlediklerini belirten Hamit Özaslan da, lerimizde hareketlilik var ama istenilen hareketlilik yoktur. Alveri yapanlarn says çok az. çou kii de çarya gezmeye geliyor. Her halde vatandata nakit sknts var. u an bizim çok youn olmamz lazm. Fakat sayl müteri geliyor. çarya gelenlerin kimisi alveri yapyor kimileri de yapmyor. stediimiz gibi i potansiyeli yoktur. Satlarmz eskiye göre çok dütü. Pek fazla bir hareketlilik yoktur. Esnafn sknts halen devam ediyor. Fakat satlarmz Ramazan Bayramna göre bir nebze daha iyidir, biraz hareketlilik var. eklinde konutu.

Bayram bereketiyle geldi

Satlardan memnun olduklarn ifade eden Kerem ekerolu da, Bayram ekeri, kolonya ve bayrama dair her ey satyoruz. Bayram ürünlerine çok fazla talep var. Tabi gurbetçilerin gelmesi ve yüklü alveri yapmas baya ilerimizi hareketlendirdi. Bayram için en çok eker ve kahve satlyor. Antep fst bata olmak üzere kuruyemi çeitleri satlyor. Yine kendi imalatmz olan lokum çeitleri satlyor. En çok bu ürünlere talep var. Pandemi dönemindeki bayramlarda kstlama vard. Bu süreçte hiç böyle bir kalabalk olmad. çünkü insanlar korkuyordu. Bizde sosyal mesafeden dolay içeri daha az kii alyorduk. u anda çok rahat bir ekilde içeriye müteri alabiliyoruz. Esnafn yüzü güldü diyebiliriz ama bunun için biraz daha zaman var. çünkü pandemi sürecinden daha yeni yeni çkyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git