Pazar yeri arıyor

Sur yıkılmadan önce ürettikleri ürünü doğrudan tüketiciye ulaştıran Hevsel Bahçeleri çiftçileri, pazar yerinin olmamasından yakınıyor. Çiftçi Mehmet Erim, "Hevsel Bahçeleri'ne yakın bir pazar olsaydı ürettiklerimizi kendimiz satardık" dedi.

Haberler 09.07.2019 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

48 yldr Hevsel Bahçelerinde çeitli ürünler yetitiren Mehmet Erim, Surdaki ykmdan sonra müterilerini kaybettiini söyledi. Domates, salatalk, marul ve kaban yan sra meyve de yetitirdiklerini belirten Erim, ürettikleri ürünlerde herhangi bir katk maddesi kullanmadklarnn altn çizerek, Hevsel Bahçeleri ürünlerinin youn bir ilgi gördüünü kaydetti. Erim, ürünlerini dorudan tüketiciye sunabilecek bir pazar alan olmad için müterilerin kendilerine ulaamadn aktard.

YIKIMDAN SONRA HER GÜN GT GEL

Surun birçok mahallesinin yklmasndan sonra yaadklar pazar sorununu Diyarbakr Büyükehir Belediyesi yetkililerine anlattklarn kaydeden Erim, belediye yetkililerinin kendilerine yeni bir pazar yeri ina etme sözü verdiini dile getirdi. Erim, verilen sözün tutulmasnn Hevsel Bahçelerinde üretim yapan tüm çiftçiler için çok güzel bir haber olacan söyledi.

Yeni bir pazar alan yapmnn yan sra Hevsel Bahçelerinde tarmla uraan çiftçilerin en büyük sorunlarndan bir dierinin ise 2017 tarihinde Surun ykmyla birlikte bulunduklar mahallenin de ykldn aktaran Erim, Fatihpaa Mahallesi ve beraberinde dier üç mahallenin yklmasyla birlikte evimizi tamak zorunda kaldk. Üç mahallenin neredeyse hepsi Hevsel Bahçelerinde tarm ii yapyordu. imdilerde hepsi merkeze tandndan dolay her gün gel git yapmak zorunda kalyorlar. 2017den önce böyle skntlarmz yoktu, evimiz bahçelerimize yaknd, her zaman gelip gidebiliyorduk. Ama imdi Diyarbakrn bir ucundan dier ucuna gidip geliyoruz diye konutu.

THAL YEREL TOHUMLARI BTRD

Kullandklar tohumlarn genellikle ithal tohum olduunu söyleyen Erim, ithal tohumlarn yerel tohumlara oranla daha gür ve bereketli üretim yapabildiklerini aktard. thal tohumlar nedeniyle srail bata olmak üzere birçok ülkeye baml kaldklarn vurgulayan Erim, thal tohumlar üretim ve bolluk konusunda yerel tohumlara göre daha verimli. Ancak bir sonraki seneye kalmayan ithal tohumlardan elde edilen tohumlarla bir dahaki sene ürün alamyoruz dedi.

EN BÜYÜK ENGEL KOMYONCULAR

Erim, üretici ile alc arasna giren komisyonculardan kaynakl olarak elde edilen kazancn minimum düzeye indiini aktard. Erim, Ürettiimiz ürünleri hala kendi imknlarmzla tamamz ve komisyoncularn verdii miktar orannda satmamz gerekiyor. çou kez topladmz sebze ve meyveleri kiraladmz transitlerle Diyarbakr Haline götürüyoruz. Orada komisyoncularn verdii miktarn insafna kalyoruz. Ancak Hevsel Bahçelerine yakn bir pazar olsayd, bu zorluklarla kar karya kalmazdk. Ürettiklerimizi kendimiz satardk ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git